I Västra Götaland har inte en lika dramatisk effekt sett till dödstalen märkts av hittills.
I Västra Götaland har inte en lika dramatisk effekt sett till dödstalen märkts av hittills. Bild: Robin Aron

Påskveckan – veckan med 2000-talets hittills högsta dödstal

Påsken brukar vara en högtid delvis förknippad med sorg. 2020 blev påskveckan mörkare är på länge. Aldrig tidigare under 2000-talet har så många svenskar dött under en och samma vecka.

ANNONS
|

Under coronapandemin publicerar SCB löpande preliminär statistik veckovis över antalet dödsfall i Sverige.

Vecka 15, då påsken i år inföll, noterades det hittills högsta antalet döda under en vecka på 2000-talet. 2 505 personer dog under veckan, vilket motsvarar 358 personer per dag.

– Det är viktigt att tydligt påtala att det här är preliminär statistik och att dödstalen för främst de senaste veckorna kommer att revideras uppåt, säger Tomas Johansson på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Så ska forskarna avgöra immunitetsfrågan

Bild: TT

Dubbelt så många

Den vecka då flest dödsfall uppmätts dessförinnan, under årtusendet, var vecka 1 år 2000. Den veckan miste 2 364 personer livet.

ANNONS

De senaste veckorna har höga dödstal märkts av i landet, och särskilt i Stockholms län har de varit mer än dubbelt så höga som de senaste fem årens veckogenomsnitt under veckorna 14-16.

LÄS MER:Folkhälsomyndighetens linje – från dag ett tills nu

Den dag då det hittills högsta antalet döda uppmätts, under den senaste månaden, är dymmelonsdagen, 8 april. 380 svenskar avled då.

Statistiken förväntas, enligt SCB, hålla sig relativt oförändrad två veckor tillbaka i tiden.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER:Okände svensken som gjorde upptäckten av coronavirusen möjlig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS