Matilda Ekeblad, MUF ordförande, talar vid Moderaternas arbetsstämma på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg på torsdagen.
Matilda Ekeblad, MUF ordförande, talar vid Moderaternas arbetsstämma på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg på torsdagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Partistyrelsen överkörd – Moderaterna vill avveckla länsstyrelserna

Moderaterna ska driva på för att avveckla länsstyrelserna på sikt. Det står klart efter att partistyrelsen blev överkörd på stämman på fredagen. På stormötet i Helsingborg menade flera moderater att länsstyrelser agerar ”aktivistiskt”.
– Vi behöver en mindre stat. Det är något vi slåss för varje dag, säger Matilda Ekeblad, ordförande för Muf som är en av dem som drev igenom beslutet.

ANNONS
|

Moderaterna vill att länsstyrelsernas roll och uppgifter ses över för att på sikt kunna avskaffa dem helt.

Partistyrelsen tyckte att det räckte med att som första steg utreda länsstyrelserna, men de fick se sig överkörda på stämman i Helsingborg.

– Jag tror att det här är ett uttryck för en stor frustration, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M.

Hon säger att länsstyrelsernas roll först ska utredas, och att en eventuell avveckling ligger längre fram i tiden.

Muf-ordföranden vill lägga ner direkt

Svantesson menar att många kommun- och regionpolitiker upplever en aktivism från länsstyrelsen. Något som också lyftes när förslaget debatterades.

Muf-ordföranden Matilda Ekeblad hade lagt fram förslaget, som hon såg som en kompromiss i sig. Helst skulle hon vilja lägga ned länsstyrelserna direkt, sade hon på stämman.

ANNONS

– De är bromsklossar i många beslut många politiker redan beslutat om. Jag förstår att det finns saker som länsstyrelsen gör, som måste göras. Men jag tror att det finns andra som kan göra det mycket bättre, säger hon.

ANNONS