Partiledarna möts om rysk upptrappning

Statsminister Magdalena Andersson (S) ska träffa partiledarna om den ryska upptrappningen på onsdag. Mötet sker efter krav från oppositionen.
– Jag kommer säga att Sverige borde ha samma klara och distinkta budskap till Ryssland och världen som Finland har, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

ANNONS
|

I en intervju med GP på måndagen sa statsminister Magdalena Andersson (S) att hon kommer att bjuda in partiledarna till samtal om den ryska upptrappningen, något som Moderaterna har krävt. Nu står det klart att mötet kommer att hållas på onsdag, kort efter partiledardebatten i riksdagen samma dag.

Andersson avvisade i intervjun fortsatt ett svenskt Nato-medlemskap. En majoritet i riksdagen. M, SD, KD, L och C står alla bakom en option.

– Att Sverige nu i all hast skulle byta säkerhetspolitisk linje, det tror jag inte vore rätt väg framåt, sa hon bland annat.

LÄS MER:Efter ryska upptrappningen – Andersson bjuder in partiledarna

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att det är bra att ett partiledarmöte nu blir av och han hoppas på ett seriöst samtal. Han vill dock att även försvarsberedningen med representanter för alla de åtta riksdagspartierna, samt sakkunniga och experter ska kallas in.

ANNONS

– För att se hur Sveriges beredskap kan stärkas redan här och nu, när risken finns att krisen förvärras, säger han.

Kristersson ifrågasätter samtidigt regeringens hållning ifråga om ett medlemskap i Nato.

– Jag tycker det är olyckligt att Socialdemokraterna låser sig i Nato-frågan även för framtiden av partipolitiska skäl. Det gör inte Finland utan understryker sin handlingsfrihet. Det borde även Sverige göra.

”Värsta orostiden”

Även Centerpartiet vill se ett svenskt Nato-medlemskap.

Partiets försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström menar att statsministern behöver lyssna på oppositionen och den riksdagsmajoritet som vill se en uppdaterad svensk säkerhetspolitisk linje med en uttalad Nato-option.

– Ett informationsmöte om utvecklingen är inte tillräckligt, även om det är bra att det blir av. Det är märkligt att statsministern inte ser behovet av en uppdaterad och brett förankrad säkerhetspolitik i den värsta orostid som Sverige direkt hotats av på flera decennier, säger Bäckström.

Även Kristdemokraterna driver på för ett svenskt Natomedlemskap. Partiledaren Ebba Busch redogör för partiets ståndpunkter på DN debatt tillsammans med partikamraten Mikael Oscarsson.

”Vi kan inte på egen hand trygga vår säkerhet i en situation där våra gränser och intressen hotas av militärt angrepp. Säkerhet byggs tillsammans med andra. Nato är den främsta garanten för fred, säkerhet och militär förmåga i vår del av världen. Ett svenskt medlemskap medför att vi fullt ut kan planera, synkronisera och öva tillsammans med våra grannar.” skriver de två kristdemokraterna.

ANNONS
ANNONS