Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) anländer till mötet med partiledarna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) anländer till mötet med partiledarna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Oppositionen vill se snabbare coronabeslut

Riksdagspartierna är relativt eniga om hur Sverige ska möta coronakrisen. Men oppositionen vill efter krismötet mellan partiledarna se fler svar och snabbare beslut – bland annat gällande stora folksamlingar.

ANNONS

Politikerna fick allmän och värdefull information på mötet på regeringskansliet men väntar fortfarande på de skarpa besluten, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Att begränsa allmänna sammankomster är ett beslut som måste fattas omedelbart, anser han. Han efterlyste likt många andra partiledare att karensdagen slopas – vilket regeringen och samarbetspartierna också har fattat beslut om.

– Min bild är inte att partierna är oense om att smittspridningen måste bekämpas till varje pris. Däremot efterlystes snabbare beslut. Det är nog lite många som samordnar och samverkar just nu och lite få som beslutar, säger Ulf Kristersson.

Mer snabbfotat

Även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill att regeringen bestämmer sig om hur man ska göra med större evenemang. Han vill samtidigt ha besked om "mycket mer pengar till sjukvården".

ANNONS

– Jag tycker det är viktigt att vi gör sådant som verkligen har effekt på smittspridningen. Vi ska inte göra symbolhandlingar, säger Sjöstedt efter mötet.

– De beskeden fick vi inte i dag, jag hoppas det kommer mycket snart.

KD-ledaren Ebba Busch saknar också en del svar. Inventering av vårdens kapacitet, att klara ett kraftigt förvärrat läge, är en sådan fråga. Hon tycker att beredskapen på Vårdguiden 1177 måste bli bättre för att folk inte ska behöva vänta så länge i telefonkö. Det är en regionfråga som hon menar måste samordnas nationellt.

SD vill ha stopp

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att det finns utrymme att rekommendera en begränsning av allmänna sammankomster nu.

– Det finns uppenbart lagstiftningsmässiga problem kring det. Några lyfte att man kanske bör rekommendera det, det tycker jag är en rimlig utgångspunkt i det här läget om alla nu är överens om det, säger Åkesson.

Regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna är dock nöjda med arbetet. L-ledaren Nyamko Sabuni anser att regeringens beredskap är god och att myndigheterna verkar få det stöd och lagrum de behöver. Hon önskar dock att Folkhälsomyndigheten framöver pekar med hela handen och att övriga myndigheter följer efter.

– Även om regeringen och myndigheterna inte säger att vi ska begränsa stora folksamlingar så kan man själv ta det ansvaret, säger Sabuni.

ANNONS

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT

Owe Nilsson/TT

Olle Lindström/TT

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L).
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L). Bild: Jonas Ekströmer/TT
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) anländer till regeringens möte med partiledarna om coronaviruset.
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) anländer till regeringens möte med partiledarna om coronaviruset. Bild: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS