Mikail Yüksel, partiledare Partiet Nyans, vid en tidigare protest mot koranbränningar.
Mikail Yüksel, partiledare Partiet Nyans, vid en tidigare protest mot koranbränningar. Bild: Johan Nilsson/TT

Partiet Nyans protest mot koranbränningarna – ska hänga upp Jimmie Åkesson-docka

I efterspelet till koranbränningarna reagerar nu även partiet Nyans. De bjuder in till en manifestation i centrala Stockholm där de avser att hänga upp dockor föreställande både Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L).

ANNONS
|

Den danske högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränningar utanför Turkiets ambassad har följts av starka reaktioner – både i Turkiet och andra muslimska länder.

Nu reagerar även partiet Nyans. På Twitter skriver partiledare Mikail Yüksel att de planerar att hänga upp dockor föreställande Johan Pehrson och Jimmie Åkesson under en manifestation i centrala Stockholm nästa söndag.

Yüksel säger till GP att det primära syftet är att fördöma koranbränningarna, men också att peka på vad han menar är dubbelmoral när det handlar om yttrandefriheten.

– Man tycker att det är yttrandefrihet att bränna koraner, men det blir helt andra reaktioner när det gäller Torah eller dockor föreställande svenska politiker. Det ser jag på Twitter. Har vi yttrandefrihet eller inte? Ska vi vara konsekventa eller hyckla?

ANNONS

Själv tycker han att gränsen för yttrandefrihet ska gå vid hat.

– Jag kan ärligt talat inte tycka att det är yttrandefrihet att bränna koranen utanför en moské och uppmana folk till att åka hem. Någonstans måste eländet stoppas. Nu börjar nya röster komma fram och säga att det behöver förbjudas. Jag vill uppmärksamma det, och även uppmärksamma omvärlden på vad som händer i Sverige där flera partier vill förbjuda utlandsfinansiering av moskéer. Det är viktigt att visa vad som pågår här mot minoriteter.

Varför väljer du just Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L)?

– De har uttalat sig väldigt tydligt och öppet om att vi har yttrandefrihet i Sverige och inte borde förbjuda koranbränningar. Jag tycker också att upphängningarna av dockor är yttrandefrihet. De borde hålla med mig om det. Jag välkomnar dem – vi kan hänga upp dem tillsammans.

Vill träffa Erdogan

Hur dockorna kommer se ut, och om de likt dockan föreställande Erdogan, kommer hänga upp och ner vill han inte berätta.

Är det här verkligen ett seriöst agerande av ett seriöst parti?

– Det tycker jag. Som politiskt parti måste man lyfta frågor. Det finns olika sätt att få dem att lyfta. Hade du ringt mig om jag inte planerat att hänga upp dockor föreställandes Jimmie Åkesson och Johan Pehrson?

ANNONS

Partiet Nyans har försökt få till ett möte med Erdogan, men ännu inte fått något svar. Yüksel menar att manifestation inte är kopplat till det.

– Nej, absolut inte. Vi vill gärna träffa Turkiets president och kommer skicka in en ansökan om det. Men det här har inte med det mötet att göra faktiskt.

LÄS MER:Kristersson samlar partiledarna efter koranbränningen

LÄS MER:Turkiet säger nej till svensk Nato-ansökan så länge koranbränningar tillåts

LÄS MER:Här är turerna i Natobråket med Turkiet

LÄS MER:Jomshof: "Måste kunna försvara åsikter"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS