Vid en tillsyn upptäckte Länsstyrelsen i Norrbotten brister i Pajala kommun som utgör en sårbarhet för Sveriges säkerhet. Arkivbild.
Vid en tillsyn upptäckte Länsstyrelsen i Norrbotten brister i Pajala kommun som utgör en sårbarhet för Sveriges säkerhet. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Pajala överklagar beslut om säkerhetsskydd

Pajala ska betala en sanktionsavgift på knappt 1,8 miljoner kronor till Länsstyrelsen i Norrbotten för att kommunen kan ha orsakat en sårbarhet för Sveriges säkerhet, rapporterar P4 Norrbotten.
Men kommunen tänker överklaga beslutet.

ANNONS
|

Orsaken är att kommunen brustit i sin tillämpning av säkerhetsskyddslagen, vilket enligt länsstyrelsen skulle kunna leda till allvarliga konsekvenser.

Bristerna uppdagades vid en tillsyn av kommunen i slutet av förra året. Det är dock oklart hur kommunen brustit eftersom delar av handlingarna är sekretessbelagda, enligt radion.

Sekretesskydd handlar om att skydda verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och vissa andra hot.

Men kommunen skriver i ett pressmeddelande att beslutet ska överklagas:

"Anledningen till att Pajala kommun tilldelats avgiften beror på dokumentation som inte inkommit i utsatt tid. Att det kan leda till allvarliga konsekvenser för Sveriges säkerhet är en tolkning som media valt att göra."

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS