Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
För dryga två miljoner kronor kan man köpa en resa till rymden.
För dryga två miljoner kronor kan man köpa en resa till rymden.

På Black Days reas en rymdresa ut

På cdon.com kan man just nu köpa en rymdresa till ett rabatterat pris. De har tidigare försökt sälja en Batmobil och ett lyxhus under samma tid, andra år. Men när och om resan blir av, är än så länge högst oklart.

Den här veckan och främst på Black Friday, står företagen i kö för att få oss att spendera pengar hos dem. De flesta tänker sig nog att köpa produkter som smink, kläder och inredning, men näthandelsföretaget Cdon, tar erbjudandet ett steg längre när de erbjuder en rymdresa till rabatterat pris.

Cdons vd, Kristoffer Väliharju berättar att gensvaret för den här resan har varit väldigt stort, framför allt på sociala medier. Men han tror inte att kundunderlaget är enormt. Totalt 350 personer har anmält sitt intresse, mest intresserad är man i Sverige, minst i Danmark.

Kristoffer Väliharju, vd på cdon.com hoppas att rymdresan blir av och att får prata med rymdresenären. Bild: Jesper Berg
Kristoffer Väliharju, vd på cdon.com hoppas att rymdresan blir av och att får prata med rymdresenären. Bild: Jesper Berg

– Vi vill alltid hitta annorlunda saker för våra kunder, vi började med att sälja en Batmobil, 2016 på Black Friday, vilket våra kunder tyckte var så roligt att vi ville fortsätta med dessa annorlunda produkter. Dock var det ingen som hade råd att köpa Batmobilen, säger Kristoffer Väliharju.

Det ingår i priset

Rymdresan skulle kosta 2 640 000 kronor, men på Black Friday kan man köpa den med 10 procents rabatt, resan görs i samarbete med upplevelsetjänsten Go Dream som är stationerade i Köpenhamn.

I priset ingår:

En tredagars astronaututbildning, förberedelser inför flygningen i ett "Rocketship", fem dagars boende på lyxhotell, flygresa tur och retur mellan Danmark och USA och läkarundersökningar och medicinska tester.

Rymden börjar vid 100 kilometer

När resenärerna är godkända går färden till målet på 350 000 fot, vilket motsvarar ungefär 100 kilometer upp i rymden. Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen - berättar att rymden börjar vid just 100 kilometer, men att det är en bra bit ifrån de 400, där de internationella rymdstationerna är placerade.

När kommer rymdresan att bli av?

– Vi säljer resan nu, sen inleds en dialog mellan kunden och Go Dream för att hitta en resa när det passar kunden, säger Kristoffer Väliharju.

Om man läser det finstilta på Go Dreams hemsida, står det: ”För närvarande erbjuds inga kommersiella rymduppdrag. När detta blir möjligt, väljer Go Dream en leverantör.” Finns det en resa?

– Det är väl så att det krävs ett kundunderlag först, som betalar resan - innan man kan ordna med avfärden. Som när man köper ett hus som ska byggas. Hos oss anmäler man sig bara - det är inget köp, köpet är sedan mellan kunden och Go Dream. Min roll är att visa det är möjligt, menar Kristoffer Väliharju.

Han berättar att de är en marknadsplats för sju miljoner produkter.

– Vi har aldrig jobbat med Go Dream tidigare, men vi gör alltid en bakgrundskoll av alla leverantörer hos oss, och vi har inte hittat något.

Tror du att resan blir av?

– Jag hoppas verkligen det, och att jag får prata med en kund om resan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.