Turkiets försvarsminister Yasar Güler (till vänster) talar med Ukrainas nye försvarsminister Rustem Umjerov vid ett möte med Nato-Ukrainarådet i Bryssel i onsdags.
Turkiets försvarsminister Yasar Güler (till vänster) talar med Ukrainas nye försvarsminister Rustem Umjerov vid ett möte med Nato-Ukrainarådet i Bryssel i onsdags. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Otåliga Natoländer ökar trycket på Turkiet

Otåliga Natoländer uppges överväga ekonomiska påtryckningar för att få Turkiet att säga ja till Sverige i Nato.
Även Natochefen är otålig – men sätter sitt hopp till upprepade löften från Turkiet.

ANNONS
|

En växande irritation är uppenbar bland Natoländerna i väntan på att Turkiet och Ungern ska ratificera Sveriges ansökan om medlemskap. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg väckte frågan specifikt inne på torsdagens försvarsministermöte i Bryssel.

– Jag tog upp den här frågan i dag, för det finns en otålighet. Många medlemsländer är otåliga, jag själv är otålig. Jag pekade på att vi var eniga i Vilnius, i skrift, berättar Stoltenberg på en nordisk pressträff efteråt.

Vid Natos toppmöte i Vilnius i somras lovade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ratificeringen skulle föras till parlamentet "så snabbt som möjligt".

Det är dags nu, anser Stoltenberg.

ANNONS

– Vi har väntat på att det turkiska parlamentet ska samlas. Det är nu samlat. Då räknar jag med att Turkiet följer upp det vi enades om i Vilnius, säger generalsekreteraren.

Länder trycker på

På sin stora presskonferens efter mötet markerar han genom att särskilt peka på färska löften från Turkiets försvarsminister Yasar Güler.

– Jag är glad över att den turkiske försvarsministern bekräftade att Turkiet står fast vid överenskommelsen (om att ratificera så snart som möjligt). Därför förväntar jag mig nu att den turkiska regeringen tar det här vidare till parlamentet, säger Stoltenberg.

Den växande irritationen märks bland annat i uppgifter från SR Ekot om att flera Natoländer överväger att öka det ekonomiska trycket på de två länderna för att få dem att säga ja.

Politiska påtryckningar uppges ha liten effekt. Den turkiska ekonomin är också sargad, landet är ett av de länder som drabbats hårdast av inflationen och stegrande priser.

"Cash is king", säger en källa.

"Stor vilja"

Enligt Ekot skulle skärpta villkor från långivare till Turkiet kunna vara en väg, eller att "prislappar" justeras uppåt där man samtidigt förklarar för Erdogan att köpet av amerikanska F-16-stridsflyg kan bli betydligt dyrare – eller kanske inte bli av alls.

Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) säger sig inte kunna kommentera uppgifterna.

ANNONS

– Men jag kan märka naturligtvis inom Nato nu en stor vilja att Sverige nu ska bli medlem så fort som möjligt. Den överenskommelse vi hade i Vilnius togs väldigt väl emot av andra allierade. Jag tror att det finns en vilja nu att man ska gå vidare, säger Jonson på plats i Bryssel.

Mötte Güler

Han hade själv ett "bra möte" med turkiske kollegan Yasar Güler i onsdags.

– Han vill också se att Sverige blir medlem av Nato så fort som möjligt, men sedan gav han ingen tidsplan för detta. Jag antar att det kan finnas andra aktörer som har uppfattningar kring detta också, konstaterar Jonson.

Güler själv gör inget framträdande för den utländska pressen i Bryssel när han anländer till Natohögkvarteret. Men han är på gott humör när han anländer och hälsar på sin stab – och råkar även le glatt till TT och SR Ekot i entrén.

– Vi väntar på Ankara, är Gülers besked om den svenska ratificeringen, innan han skyndar vidare.

Fakta: Då sade de ja

Sverige ansökte om Natomedlemskap i maj 2022 och blev formellt inbjudet en dryg månad senare. Hittills har 29 av 31 länder ratificerat.

I den här ordningen har godkännandet skett:

Juli 2022: Danmark, Kanada, Island, Norge, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Estland och Lettland

Augusti 2022: Polen, Litauen, Luxemburg, Bulgarien, Albanien, Belgien, Frankrike, Italien, USA, Rumänien, Nordmakedonien, Slovenien och Kroatien

September 2022: Montenegro och Tjeckien

Oktober 2022: Slovakien, Spanien, Portugal och Grekland

April 2023: Finland

Återstår gör Ungern och Turkiet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS