Bosse Svensson (C) är sedan ett år tillbaka ordförande för kommunstyrelsen i Östersund.
Bosse Svensson (C) är sedan ett år tillbaka ordförande för kommunstyrelsen i Östersund. Bild: Per Danielsson/TT

Östersund försöker läka efter ÖFK-sagan

Östersunds FK:s framgångssaga tjusade kommunledningen och många av stadens invånare. Men nu har lyckobubblan spruckit och ersatts av rättsprocesser och försök att läka såret som blev kvar.

ANNONS

– Det är ett öppet sår som är i högsta grad närvarande. På tisdag när domen meddelas, oavsett vad den säger, så kommer det att klösa i det här öppna såret igen. Några kommer att anse sig ha fått rätt och tala om för de andra att de hade fel. Och sen kommer det här att fortsätta, säger Bosse Svensson (C) som när vi träffas på hans tjänsterum i Östersunds pampiga tegelkoloss till rådhus firar ett år som kommunstyrelsens ordförande.

Domen han pratar om meddelas av Ångermanlands tingsrätt, som har haft att avgöra om ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg och två andra män gjort sig skyldiga till grov ekonomisk brottslighet. De tre misstänks för att ha svindlat bland andra det kommunala bostadsbolaget Östersundshem på mångmiljonbelopp – pengar som i slutänden slussades in i den då så framgångsrika fotbollsklubben.

ANNONS

Förlorade makten

Men det är inte enbart pengar som, enligt Bosse Svensson, gått förlorade för kommunen i historien runt den osannolika framgångssagan Östersunds FK. Han säger att det som hände runt klubben när framgångarna var som störst och stora pengar var i omlopp även gjorde att Socialdemokraterna efter 24 år förlorade makten i kommunen.

– Jag är ganska övertygad om att det faktum att det blev maktskifte här efter 24 år och att vi (Centerpartiet) gick väldigt bra i valet, det har till vissa delar att göra med att vi stod för en ganska krass bild av det hela och även när framgångståget gick som fortast ställde frågor. Både om den enorma närheten mellan kommunen och fotbollsklubben och närheten mellan det kommunala bostadsbolaget och fotbollsklubben och vad som där skedde.

Framför tåget

Bosse Svensson säger att det i princip var omöjligt att ifrågasätta eller kritisera kommunstyrets nära relation och välvilja gentemot ÖFK när allt gick som bäst. Han tar som exempel när kommunstyrelsens dåvarande ordförande AnnSofie Andersson (S) på egen hand och i en handvändning fattade beslut om att kommunen skulle sätta upp en storbildsskärm och gratis visa ÖFK:s Europa League-match mot turkiska Galatasaray för alla i kommunen som inte lyckats få tag på biljetter.

ANNONS

– Då tog man upp 700 000 kommunala spänn, på ett ordförandebeslut, för att göra detta.

När Bosse Svensson då påpekade att den typen av utgifter krävde formella beslut möttes han av både hat och hot från personer som tyckte att han förstörde för klubben och fansen.

– Det var som att ställa sig framför tåget. Och det var så många människor som tyckte att jag var så fruktansvärt jävla dum i huvudet, det har jag väl aldrig upplevt förut. Jag har i min mejlbox fått saker som jag har varit tvungen att lämna vidare till polisen.

180 miljoner

Sedan misstankarna mot Daniel Kindberg om grov ekonomisk brottslighet började rullas upp och efter maktskiftet i Östersund har det pågått, och pågår fortfarande, ett intensivt arbete med att reda ut och reparera de skador som uppstått i kommunens ekonomi.

– Det är ju lite grann eftertankens kranka blekhet som drabbat den här staden nu. Det är en jobbig och svår situation där fotbollen ska reda ut sitt och hitta en ny plattform. Och kommunen måste göra ett avslut med allt elände som hänt runt Daniel Kindberg, för det handlar om stora ekonomiska konsekvenser.

TT: Har ni försökt summera hur mycket det här har kostat kommunen?

ANNONS

– Ja, ja. Daniel Kindbergs tid som vd för Östersundshem, den kan man kvantifiera till 180 miljoner kronor i kommunala nedskrivningar av värden.

Inte till ÖFK

I rättegången har kommunen stämt Daniel Kindberg på 13 miljoner kronor som kommunen anser bevisat har försvunnit ur Östersundshem.

– Men vi kommer ju också att agera rättsligt, och vi agerar redan rättsligt, på väsentligt större belopp än så som vi anser att han kostat oss.

Bosse Svensson är noga med att påpeka att han inte tror att alla pengarna har hamnat hos ÖFK.

– Det kan ha hamnat på lite olika ställen. Och en del är bara ren jävla klantighet och dålig skötsel av bolaget. Men summan för hans vd-skap är exakt 180 miljoner kronor i nedskrivningar av värden.

Tog genvägar

Men hur kunde då allt det här hända? Hur kunde ordföranden för en fotbollsklubb få så stor makt och dessutom få tillgång till kommunala pengar och snabbspår till den politiska ledningen?

Bosse Svensson tror att allt började när Östersund skulle omvandlas från en regementsstad och stora byggprojekt drogs i gång för att få staden att växa. Han säger att det under stadsutvecklingsprojektet uppstod en närhet mellan det politiska styret och dem som skulle bygga.

– Och in kommer då ett antal nyckelpersoner, där Daniel Kindberg är en sådan person. Det skapar en miljö och någon typ av gemensamt mål. Och sedan fortsätter den miljön att leva. Man kapade beslutsvägarna, man tog genvägar. Hela vägen fram till den här Europa League-sommaren, då det byggdes läktare och annat, så fortsatte man ju driva det på det viset, som någon typ av gemensam angelägenhet.

ANNONS

Flera lärdomar

TT: Vad har ni dragit för lärdomar av de senaste årens händelser?

– Det som vi framför allt har gjort är att strama upp ägarstyrningen av våra egna bolag. Alltså så att man får en professionell ledning, styrning också ovanför en verkställande direktör. Vilken kontroll har man på det, hur styr man det bolaget, hur följer man upp, hur gör man med revisioner. Ägarstyrningen måste vara professionell och tydlig.

En annan läxa som kommunstyret försöker tillämpa är att ha öppenhet om relationerna med elitidrottsföreningarna. Ett exempel är hur alla beslut som rör ÖFK fattas i dag.

– Varje gång som vi har haft någon typ av kontakt med ÖFK eller tar några som helst beslut rörande ÖFK så samlar jag alla partiers gruppledare och så går jag igenom exakt hur läget ser ut och så förankrar jag det beslutet som vi tar, säger Bosse Svensson.

God relation

TT: Hur ser kommunens relation med ÖFK ut i dag?

– Jag skulle säga att den är god. Jag tror att den nye vd:n Lennart Ivarsson är rätt för ÖFK. Det är precis vad de behöver nu – någon med hårda nypor som kan räkna och som är beredd att rensa upp och rensa ut.

ANNONS

Men än är det lång väg kvar till att Östersunds kommun går in och skjuter till nya, friska pengar till fotbollsklubben.

– Som det är nu så hjälper vi ju ÖFK på det sättet att de har anstånd med sina hyror under den här problematiska perioden. Och vi kommer att lägga upp en avbetalningsplan med dem som de klarar av att hantera. Men att lägga in friska pengar från skattebetalarna i någonting som vi i dagsläget inte vet vart det är på väg, det kan man inte göra.

Sliter sönder

Bosse Svensson tror att Östersund nu måste försöka läka såret som härvan kring ÖFK och vd Daniel Kindberg skapat. Men det kommer inte att gå fort, förmodligen tar det hela den återstående mandatperioden på tre år, säger han.

– Diskussionen här är ju så extremt polariserad. Det finns ju fortfarande ganska många människor som anser att Daniel Kindberg är det bästa som har hänt stan och att när han väl är frikänd så är hela den här historien över, och så kan man börja om igen. Och så finns det en växande del som tycker att vi måste komma vidare. Vi måste komma vidare med fotbollen, men vi måste framför allt komma vidare med kommunen. Vi kan inte ha det här som sliter sönder oss utan vi måste få ett avslut och gå vidare. Jag tänker väldigt mycket på hur det ska gå till.

ANNONS

Beatrice Nordensson/TT

Bosse Svensson (C) är sedan ett år tillbaka ordförande för kommunstyrelsen i Östersund.
Bosse Svensson (C) är sedan ett år tillbaka ordförande för kommunstyrelsen i Östersund. Bild: Per Danielsson/TT
Bosse Svensson (C) är sedan ett år tillbaka ordförande för kommunstyrelsen i Östersund.
Bosse Svensson (C) är sedan ett år tillbaka ordförande för kommunstyrelsen i Östersund. Bild: Per Danielsson/TT

Östersunds kommun ligger i Jämtlands län. Centralort är Östersund som grundades 1786 av Gustav III.

Kommunen har drygt 63 000 invånare. Under 2000-talet har kommunen ökat sitt invånarantal med drygt 2 500 personer. Cirka 85 procent av befolkningen bor i tärorter och 75 procent i centralorten.

Näringslivet i Östersund domineras av tjänstenäringar. Cirka 35 procent av den yrkesverksamma befolkningen är sysselsatta inom handel, och privata serviceverksamheter. 44 procent är sysselsatta inom offentlig förvaltning och utbildning.

I centralorten Östersund finns bland annat delar av Mittuniversitetet samt ett antal it-företag.

I kommunen finns även ett antal verkstadsföretag och livsmedelsindustri.

I Östersund anordnas varje år festivalen Storsjöyran. Här hålls även världscupstävlingar på Östersunds skidstadion och spelas allsvensk fotboll på Jämtkraft arena.

Källor: Östersunds kommun samt Ne.se

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersunds FK, tillika tidigare vd för Östersundshem och Fältjägaren 7, står åtalad för två fall av grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott samt medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.

Totalt tros bedrägerierna ha omfattat åtminstone elva miljoner kronor och de två företag som åsamkats skada, Östersundshem och Fältjägaren 7, kräver ersättning av de tre åtalade på totalt omkring 19 miljoner kronor. Det beloppet innefattar, förutom den reella kapitalförlusten bolagen lidit, även kostnader de haft för utredning av skadan.

Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse samt sju års näringsförbud för Daniel Kindberg.

Dom i målet meddelas den 5 november.

1996: Bildas som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelar sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.

2010: Daniel Kindberg kliver in som ordförande.

2011: Graham Potter anställs som tränare och leder klubben till superettan.

2015: Östersund tar klivet upp i fotbollsallsvenskan. Klubben väcker uppmärksamhet för sitt arbete med spelarna utanför det fotbollsmässiga. Spelarna deltar i bokcirklar och nattvandringar och genomför konstnärliga projekt.

2017: Finalseger mot IFK Norrköping i svenska cupen. Det öppnar för kvalspel till Europa League. Där gör klubben succé, slår ut det turkiska storlaget Galatasaray, Fola Esch från Luxemburg och grekiska Paok. Under hösten tar sig ÖFK sensationellt vidare från gruppspelet, trots motståndare som Athletic Bilbao och Hertha Berlin.

2018: Förlorar sextondelsfinalen hemma mot Arsenal klart men vinner bortamatchen. Redan tidigt under året framkommer uppgifter om ekonomiska oegentligheter. I april anhålls Kindberg misstänkt för ekonomisk brottslighet. Potter lämnar och blir manager i Swansea.

2019: Kindberg ställs inför rätta. Rättegången avslutades i september och dom meddelas den 5 november.

Sportligt går det allt sämre i allsvenskan, klubben blöder ekonomiskt och har under hösten arbetat för att undvika konkurs.

ANNONS