Red Skin Disease har drabbat lax i norska Enningdalsälven. Arkivbild.
Red Skin Disease har drabbat lax i norska Enningdalsälven. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Oro för mystisk laxsjuka – fisk ruttnar levande

ANNONS

En mystisk laxsjukdom som upptäckts i norska Enningdalsälven, på gränsen till Tanums kommun i Västra Götaland, väcker oro. Sjukdomen, Red Skin Disease, visar sig som hudblödningar, svamp och sår på fiskens buk, vilket gör att laxarna ruttnar levande.

Sjukdomen dök upp första gången i Enningdalsälven 2019 och orsaken till varför laxarna insjuknar är okänt. Norska myndigheter oroar sig nu för att laxsjukdomen ska spridas till andra vattendrag, rapporterar NRK.

– Vi har inte fått in några rapporter om sjukdomen från den svenska sidan, säger statsveterinär Charlotte Axén på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, till Sveriges Radio P4 Väst.

Hon uppmanar privatpersoner att rapportera in upptäckter av sjuka laxar till SVA:s övervakningsprogram.

ANNONS

Enningdalsälvens avrinningsområde berör bland annat kommunerna Tanum, Munkedal, Dals-Ed och Strömstad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS