Zoltan Kovács, talesperson för den ungerska regeringen och premiärminister Viktor Orbán, på besök i Sverige.
Zoltan Kovács, talesperson för den ungerska regeringen och premiärminister Viktor Orbán, på besök i Sverige.

Orbáns talesman: Ungern inte det svarta fåret

Den ungerske premiärministern Viktor Orbáns talesperson och statssekreterare Zoltan Kovács fick möta riksdagens utrikesutskott, men ingen från regeringen under sitt besök här.

ANNONS
|

Han är sedan 2014 den som oftast för fram den ungerska regeringens syn på omvärlden och bemöter kritik mot utvecklingen i Ungern i internationella medier.

Vid sitt besök i Sverige, det första i sin roll, hade han velat träffa någon på sin nivå i det svenska regeringskansliet. Men enligt UD:s presstjänst hade statsminister Stefan Löfvens statssekreterare en fulltecknad kalender.

- Hur ska man en kunna ha en rimlig diskussion om den svenska regeringen inte vill möta den ungerska? sade Zoltan Kovács på en pressträff på Ungerns ambassad.

ANNONS

UD kallade upp

I februari kallade UD upp den ungerska ambassadören för att invända mot att en ungersk minister betecknat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) som en sjuk varelse. Strandhäll hade på Twitter kritiserat Ungerns familjepolitik, en politik som Kovács säger är styrande för landets politiska prioriteringar.

- Det var inte vi som började, säger Kovács som gärna och ofta kritiserar den svenska invandrings- och integrationspolitiken och inte har något emot att Sverige används som varnande exempel i Ungern.

- Integrationen i Sverige kommer inte att fungera, säger han.

Relationerna på det ekonomiska området och i näringslivet beskriver han dock som "perfekta".

Men han är allmänt negativ mot den svenska regeringen och som han betecknar dem, Brysselbyråkrater eller vänsterliberaler i västra Europa som kritiserar Ungern för sådant som bristande mediefrihet, politisering av domstolar eller korruption. Det bygger på felaktiga premisser och kritikerna glömmer bort att stödet för regeringen och Fidesz, efter tre raka valsegrar, är starkt, hävdar han.

ANNONS

- Jag och flera andra känner en stark oro för utvecklingen i Ungern, men Zoltan Kovács tycker förstås att de gör allt rätt, säger Kenneth G Forslund (S), ordförande i riksdagens utrikesutskott, efter utskottets möte med den ungerske regeringsföreträdaren.

SD bad om ursäkt

Sverigedemokraten Björn Söder tycker dock att det var ett klargörande möte som skingrar missuppfattningar och motsäger det som enligt honom sprids om läget i Ungern av medier, regeringen och andra svenska partier.

- Jag bad om ursäkt, på många svenskars vägnar, för hur den svenska regeringen har betett sig, säger Söder.

Hans Wallmark, moderat och vice ordförande i utskottet, säger att han upplever ett väldigt konstigt ifrågasättande av den liberala demokratin från den ungerska regeringens håll.

- Vi hade ett rätt långt resonemang om det. Det är viktigt att slå vakt om det som är vår demokratis innehåll – mediafrihet, rättsstaten, öppenhet och respekt för minoriteter, säger Wallmark.

ANNONS
TT

Fakta: Viktor Orbán och EPP

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann över 50 procent av rösterna. Orbán har därefter kritiserats utifrån för tuffare pressregler och regeringskontroll över domstolarna, men har på hemmaplan blivit populär med hjälp av en förbättrad ekonomi och tuffa utspel mot migranter och flyktingar. Han ledde även landet en första gång som premiärminister 1998—2002.

Fidesz var ursprungligen ett liberalt parti, men tillhör sedan 2000 EU:s kristdemokratiskt konservativa partigrupp EPP.

Häromveckan stängdes Fidesz av från EPP på begäran av övriga medlemspartier, däribland svenska M och KD. Fidesz själv beskriver det som att man pausat sitt medlemskap.

ANNONS