Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett möte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán för en vecka sedan. Båda länderna är nu i färd med att godkänna Finland – men ännu inte Sverige – som Natomedlem. Arkivfoto.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett möte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán för en vecka sedan. Båda länderna är nu i färd med att godkänna Finland – men ännu inte Sverige – som Natomedlem. Arkivfoto. Bild: Turkiska presidentämbetet/AP/TT

Orbán: Vi ska inte försinka svenskt Natointräde

Ungerns premiärminister Viktor Orbán lovar att inte försena Sveriges medlemskap i Nato. Men statsminister Ulf Kristersson (M) fick ingen förklaring av premiärminister Viktor Orbán om varför Ungern väljer att ratificera Finlands ansökan före Sveriges.

ANNONS
|

På torsdagen möttes Ulf Kristersson och Viktor Orbán i samband med EU-toppmötet i Bryssel.

Ungern har gett besked om att landets parlament på måndag kommer att ge grönt ljus till Finlands medlemskap i Nato, men vänta med Sveriges ratificering.

– Jag fick ingen förklaring i saklig bemärkelse, utan fick beskedet att de inte tänker försinka något land som är på väg in i Nato, säger Ulf Kristersson efter mötet.

Vill inte försena

Han tror att Ungerns beslut att skynda på med Finlands godkännande hänger ihop med att Turkiet nu är redo att ge grönt ljus för finskt medlemskap. Därmed är landet klart för att bli fullvärdig medlem i Nato. Turkiet har ännu inte gett klartecken för Sverige.

ANNONS

– Jag tycker naturligtvis inte att det finns något skäl att separera Sverige från Finland, men det är min ståndpunkt, säger Kristersson.

Hur länge Sverige kan få vänta på ett ungerskt godkännande är fortsatt oklart. Något sådant besked hade inte Orbán till Kristersson.

Stort bakslag

S-ledaren Magdalena Andersson var i Bryssel för att träffa andra socialdemokratiska partiledare vid sidan av EU-ländernas toppmöte.

Hennes fokus var dock mer på Nato än på EU, med tanke på de ungerska beskeden.

– I den gemenskap som vi har i den Europeiska unionen så är det naturligtvis helt orimligt att Ungern inte ratificerar Sverige samtidigt som man ratificerar Finland. Här är jag övertygad om att länderna (vid EU-toppmötet) kommer att sätta press på Ungern för att de ska göra det, säger Andersson till TT på väg in till S-mötet.

– Det här är så klart ett stort bakslag för den svenska regeringen. De behöver ju nu hjälp från andra länder.

LÄS MER:Riksdagen röstar ja till svenskt Nato-medlemskap

LÄS MER:Stoltenberg: Väst måste vara berett att skicka vapen länge

LÄS MER:Niinistö skrev under Finlands Nato-lagar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS