Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Henrik Vinge (SD) vill ha svar från utbildningsminister Anna Ekström (S) om Pisa-mätningen. Arkivbild.
Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Henrik Vinge (SD) vill ha svar från utbildningsminister Anna Ekström (S) om Pisa-mätningen. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Oppositionen: Anna Ekström måste förklara sig

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att utbildningsminister Anna Ekström (S) bör avgå. Men att väcka misstroendeomröstning är inte aktuellt i dagsläget.

ANNONS

Frågetecknen kring Pisa-undersökningen från 2018 leder till skarp kritik från oppositionen.

– Det är oerhört allvarligt, man har presenterat helt felaktiga siffror och gett sken av att det går mycket bättre än vad det gör, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge.

Partierna frågar sig vad Anna Ekström kände till på förhand.

– Nu får man intrycket av att antingen har utbildningsministern medverkat till att felaktiga siffror har publicerats, eller så känner hon inte till vad som pågår på hennes departement, säger Vinge.

Jimmie Åkesson skriver på Twitter att "utbildningsminister Anna Ekström bör faktiskt avgå." Henrik Vinge framhåller att SD uppenbart gärna ser att regeringen avgår men tonar samtidigt ned retoriken.

ANNONS

Det är i dagsläget inte aktuellt att begära misstroendeomröstning mot statsrådet utan hon måste först få möjligheten att förklara sig i utbildningsutskottet.

– Hon måste kunna redogöra inför riksdagen vilket av alternativen det är som gäller och sedan måste vi ta ställning till om vi kan ha förtroende för utbildningsministern.

Om svaren inte är tillfredsställande har SD nog med röster att begära misstroendevotum.

– Jag utesluter ingenting i det här läget, säger Vinge.

"Räcker inte"

Moderatledaren Ulf Kristersson talar om väldigt allvarlig och skarp kritik.

– De svar som Anna Ekström gav på presskonferensen räcker inte, säger Kristersson och fortsätter:

– Så här får det inte gå till, det är direkt missvisande resultat i en otroligt viktig fråga. Att det skulle ske bara av misstag, när det dessutom finns dokumenterade varningar inifrån departementet om att det här håller på att ske, de svaren hänger inte ihop, säger Kristersson.

– Någon måste ta på sig ansvaret för detta och det framkom inte i dag.

Han och SD-ledaren förutsätter att man reder ut det hela i grunden och att både Ekström och Skolverkets generaldirektör kommer till utbildningsutskottet.

"Delvis medvetet"

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att det framför allt är barn som bor och går i skolan i utsatta områden som drabbas hårdast om informationen inte är rätt. Det måste Ekström förstå.

ANNONS

– Jag vill höra att hon erkänner de här misstagen och att hon nu berättar vad hon tänker vidta för åtgärder, säger Sabuni.

TT: Har regeringen försökt manipulera Pisa-resultatet?

– Jag tror att man har gjort det delvis medvetet, säger Sabuni.

– Riksrevisionen säger att det inte givits tillräckligt med information till skolor, men jag tror också att det finns en attityd att man inte ska avslöja de svagheter som finns i vissa svenska skolor i landet, säger Sabuni.

Även Kristdemokraternas Ebba Busch hävdar att regeringen medvetet mixtrat i syfte att få svensk skola att framstå som bättre än vad den är.

– Nu måste regeringen lägga korten på bordet. Man är ansvarig för att ha manipulerat fakta och manipulerat verkligheten, det är klart att det är otroligt allvarligt, säger Busch.

"Bortfall på en fjärdedel"

Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Kristina Axén Olin anklagar utbildningsministern för att ha försökt dölja skolans problem.

Hon anser att Riksrevisionens kritik är "otroligt allvarlig". Hon uppger att det i rapporten framgår att utbildningsminister Anna Ekström (S) fått information om mätningens brister och ändå inte tagit tag i problemen.

Axén Olin anser också att regeringen försökt "dölja sina egna tillkortakommanden".

TT: Menar du att Ekström medvetet försökt skönmåla Pisa-resultatet?

– Ekström var väldigt snabb samma dag som rapporten kom och twittrade att det var en glädjens dag. Även hon såg att det var elva procent som var exkluderade och dessutom var det 13,5 procent som inte kom och skrev provet, säger Axén Olin.

ANNONS

– Det var ett bortfall på en fjärdedel av eleverna och det såg med säkerhet Anna Ekström också.

Ärendet är sedan tidigare anmält till konstitutionsutskottet (KU) och granskning pågår. Ekström har dock inte kallats till KU för utfrågning.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

ANNONS