MUCF tror det är ett stort mörkertal kring hur många unga hbtq-personer det är som utsätts för omvändelseförsök i Sverige.
MUCF tror det är ett stort mörkertal kring hur många unga hbtq-personer det är som utsätts för omvändelseförsök i Sverige. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Omvändelseterapi slår mot hbtq-personer: "Mycket oroande"

Via tvång eller påtryckning uppmanas vissa unga hbtq-personer att förändra sin sexuella läggning eller könsidentitet. Det visar en rapport som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor har gjort på uppdrag av regeringen.
Exakt hur många som är utsatta för omvändelseförsök är dock oklart.

ANNONS
|

De senaste åren har frågan om hbtq-personer som är utsatta för så kallad omvändelseterapi uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

I vissa länder har det gått så långt att omvändelseterapi har förbjudits.

Mot bakgrund av detta fick Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, i uppdrag av regeringen att utreda förekomsten av detta i Sverige.

Nu är rapporten klar och har lämnats över till politikerna.

I den framkommer det att vissa unga hbtq-personer i Sverige, via tvång eller påtryckningar, uppmanas förändra, dölja eller helt avstå från sin sexuella läggning eller könsidentitet.

LÄS MER:Antons homosexualitet skulle botas – med böner och demonutdrivning

De utsätts för både psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. I vissa fall har det även skett försök att ”bota” personen via böner eller riter.

ANNONS

Omvändelseterapi, eller omvändelseförsök som MUCF nu vill kalla det, förekommer oftast i en hederskontext eller i andra kontrollerande och religiösa miljöer.

– Vi kan konstatera att det finns personer som utsätts för omvändelseförsök och det är allvarligt. Det är naturligtvis mycket oroande och inte acceptabelt, utan någonting som vi måste ändra på, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg till GP.

Oklart exakt hur många som utsätts

Rapporten kan inte slå fast exakt hur många unga hbtq-personer som är utsatta för omvändelseförsök. Enligt myndigheten är det många gånger svårt att dra en gräns mellan vad som är omvändelseförsök och annan typ av utsatthet, exempelvis hedersvåld eller hatbrott.

Det är även få stödverksamheter som för statistik över hur många av dem de hjälper som är hbtq-personer eller om det de utsatts för skulle kunna vara ett omvändelseförsök.

– De finns många som nog inte ens uppger att de har blivit utsatta, för att det finns en skam och för att man inte vågar prata om det. Så det finns helt klart ett stort mörkertal i hur många som är utsatta i Sverige, säger Lena Nyberg.

Lena Nyberg, generaldirektör vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
Lena Nyberg, generaldirektör vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Bild: Linnea Bengtsson

För att få en viss bild över hur vanligt det är med omvändelseförsök togs frågan upp i MUCF:s ungdomsenkät från 2021. Där uppger 18 procent att någon försökt påverka deras könsidentitet, sexuella läggning eller könsuttryck på något sätt.

ANNONS

Enligt enkäten, som nära 6 000 personer mellan 16-25 år svarat på, är det vanligare att transpersoner drabbas än andra. Bland homosexuella är det fler kvinnor än män som uppger att de utsätts.

Fem procent av hbtq-personerna uppger även att de blivit utsatta för allvarligare former av omvändelseförsök. De kan då handla om någon form av ”behandling”, att de har skickats på ”uppfostringsresor” eller tvingats till ett äktenskap.

Utredning om ett förbud bör tillsättas

MUCF anser, med anledning av rapporten, att regeringen bör utreda vidare om omvändelseförsök bör förbjudas i Sverige – i alla åldersgrupper.

– Där behöver man titta på om man kan lagstifta om typer av brott eller förbud för att motverka förekomsten av omvändelseförsök, säger Lena Nyberg.

LÄS MER:Bands fast av prästen – för att ”bota” homosexualiteten

Hon anser även att det krävs mer insatser i samhället för att ge hbtq-personer som utsätts för omvändelseförsök bättre stöd.

– Vi vet att både myndigheter och samhället skulle kunna göra mer för att motarbeta förekomsten av omvändelseförsök. Vi måste även se till så att de som utsätts bättre nås av information om vilka rättigheter de har.

Hur mår unga som utsätts för omvändelseförsök?

– Det mår naturligtvis dåligt. Vi vet att vissa även får självmordstankar. De utsätts oftast av människor de har en nära relation till. Det blir såklart mycket jobbigt.

ANNONS

Om rapporten

I rapporten definieras omvändelseförsök som påtryckning och tvång i syfte att få någon att förändra, permanent dölja eller avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet eller uttrycka kön på det sätt personen själv vill.

I rapporten ingår intervjuer med unga hbtq-personer och stödverksamheter samt en nationell ungdomsenkät som genomförs ungefär var tredje år av MUCF.

Myndigheten har inte intervjuat unga som utsatts för någon form av ”terapi” eller ”läger” i Sverige. Myndigheten har dock tagit del av berättelser från stödverksamheter och en forskare som menar att individer uppmanats söka sådan hjälp utomlands. Vissa har förts iväg mot sin vilja.

Myndigheten har även tagit del av vittnesmål om att religiösa ledare eller grupper försök ”bota” personer genom bön, riter eller samtal. Detta har skett inom frikyrkor, muslimska församlingar, familjer eller en större social gemenskap.

ANNONS