Olof Palmes kläder gav inga nya spår

ANNONS
|

Allt tyder på att mördaren lade handen på Palmes axel innan han sköt. Utredarna har väntat länge på att få veta om gärningsmannens dna finns på kläderna.

- Det var inte möjligt tidigare, men vi har gjort en sådan undersökning. Med den teknik som finns idag har vi inte fått fram mer än en dna-profil, och den var från Olof Palme själv, säger Stig Edqvist, chef för Palmegruppen.

Men tekniken förfinas efter hand så att än mindre biologiska spår kan upptäckas.

- Ser man på den kriminaltekniska utvecklingen kan man faktiskt lösa mord med hjälp av dna 30 år efteråt, säger Stig Edqvist.

ANNONS

Det mesta i vad som är en av världens största polisutredningar är genomgånget.

- Vid någon punkt är det svårt att komma längre. Sedan är det ett problem att man aldrig vet vad som händer i en framtid, säger Stig Edqvist.

Från 1 juli preskriberas inte längre grova brott som mord efter 25 år. Att komma vidare i Palmeutredningen blir dock svårt, enligt Stig Edqvist.

- Självklart skulle ett mycket större område spärrats av kring brottsplatsen. Som det blev kom inte särskilt mycket tekniska bevis fram. Vi har ett par kulor som hittades på olika sätt en tid efteråt och vittnesuppgifter.

Men vittnen glömmer och avlider. Christer Petersson är död, liksom flera personer i kretsen kring honom. Inget mordvapen har hittats.

Mycket av Palmespanarnas tid går nu åt att granska handlingar som privatspanare och andra begär ut.

- Vi blir låsta med sekretessbedömningar vecka in och vecka ut. En tv-producent ville ha ut allt som fanns om Bofors och Indienaffären. Det tog en och en halv till två månader innan vi var klara.

Palmeutredningen kommer att leva vidare i någon form.

- Någon måste hantera tips som kommer in, säger Stig Edqvist. Vi måste kanske också följa upp tips som är intressanta.

ANNONS

Statsminister Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986. Han var i sällskap med sin hustru. Lisbet Palme pekade senare ut a-lagaren och den tidigare dråpdömde Christer Petersson som gärningsman. Han dömdes i tingsrätten, men friades i hovrätten sedan Lisbet Palmes utpekande ifrågasatts av en vittnespsykolog. Christer Pettersson förblev polisens huvudspår, men han avled i september 2004.

ANNONS