Plastavfall som dumpas riskerar att hamna i haven. Arkivbild.
Plastavfall som dumpas riskerar att hamna i haven. Arkivbild.

Oklart vart insamlat plastskräp tar vägen

ANNONS
|

Kina har varit den största mottagaren av återvunnen plast från bland annat EU. Men när Kina sedan årsskiftet inte längre tar emot flera sorters plastavfall riskerar stora mängder att dumpas. Vart plasten tar vägen och hur den hanteras är nämligen oklart, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt en rapport publicerad i Science Advances finns tecken på att plast som tidigare hade slutdestination Kina i stället hamnar i länder som inte har kapacitet att ta hand om skräpet på ett hållbart sätt.

Bara från Sverige exporterades 2016 cirka 30000 ton plastavfall till länder utanför EU – 88 procent av det till Kina och Hongkong.

ANNONS

- Vi har fått indikationer att det hamnar i länder som Thailand och Filippinerna. Det finns risk att det dumpas och det är helt oacceptabelt, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

EU-kommissionen har försökt övertyga Kina att åter ta emot avfallet, men Karolina Skog vill hellre se att EU-länderna tog hand om det själv. Hon uppmanar också återvinningsföretagen att agera, och ta reda på vart plastavfallet förs.

TT

ANNONS