Finansminister Magdalena Andersson (S) har blivit nominerad av S-distriktet Skåne. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har blivit nominerad av S-distriktet Skåne. Arkivbild. Bild: Johan Jeppsson/TT

Ökat stöd för Andersson – SSU hakar på

Finansminister Magdalena Andersson får ytterligare uppbackning som ny partiledare för Socialdemokraterna. SSU vill ha henne och det tunga Skånedistriktet uttalar "ett mycket tydligt stöd". Inrikesminister Mikael Damberg, som det spekulerats om som ett annat tänkbart namn, ligger lågt.

ANNONS

Partiets ungdomsförbund SSU lägger sitt ord för Magdalena Andersson. SSU har ingen egen nomineringsrätt men har flera medlemmar som också är ombud på partikongressen i november, där Stefan Löfven avgår och efterträdaren ska väljas.

Är bäst

– Magdalena Andersson är den bästa tänkbara personen i det svåra läge vi befinner oss i. Vi är övertygade om att hon är rätt person att leda partiet och Sverige, säger Lisa Nåbo, ordförande i SSU.

– Hon har ett brett stöd i partiet och vi är säkra på att hon kan vinna val. Det är också en förutsättning för att SSU ska kunna göra verklighet av den politik vi har kämpat för, säger Nåbo och lyfter fram gratis kollektivtrafik för unga och pensionärer, stöd till hyresrätter och klimatinvesteringar.

ANNONS

De senaste dagarna har partidistrikten i Skaraborg och Halland nominerat Andersson som ny partiledare. Det gör också det i sammanhanget tunga Skånedistriktet.

– Det här kommer att kunna bli riktigt bra, säger Niklas Karlsson, ordförande för S i Skåne och framhåller att det är ett enigt distrikt som ställer sig bakom Andersson.

Hon stod ut så klart att det inte fanns någon anledning att dra ut på beslutet, enligt Karlsson.

– Det finns en kandidat som vi tydligt kan ställa oss bakom och som har den bredd, kompetens och erfarenhet som vi tycker krävs, säger han och hänvisar till att Andersson, inte minst under sju år som finansminister, fått insyn i de flesta fackområden genom budgetarbetet.

Inte förvånad

När TT frågar inrikesminister Mikael Damberg, som också nämnts som en tänkbar efterträdare till Stefan Löfven, om nomineringarna för Magdalena Andersson, säger han att han inte är förvånad.

– Det är en oerhört kompetent och intressant partiledarkandidat.

Står han själv till förfogande?

– Om valberedningen hör av sig till mig kommer jag att berätta hur jag ser på frågan och om jag har någon synpunkt på vem som ska bli nästa ordförande för Socialdemokraterna.

"Ändrar spelplanen"

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och aktiv socialdemokrat, anser att nomineringen av vänsterdistriktet Skåne gör att saken i princip är klar.

ANNONS

– Att så tidigt i processen och så tydligt gå ut som Skåne har gjort ändrar spelplanen. Det är nu svårt att se vad som skulle kunna hända som skulle leda till att hon inte också nomineras av valberedningen, säger Bjereld.

Andersson själv har inte sagt nej till att bli partiledare utan upprepat att det är upp till valberedningen.

SSU:s nyvalda ordförande Lisa Nåbo vill se Magdalena Andersson som ny S-ledare efter Stefan Löfven. Arkivbild.
SSU:s nyvalda ordförande Lisa Nåbo vill se Magdalena Andersson som ny S-ledare efter Stefan Löfven. Arkivbild. Bild: Stefan Jerrevång/TT
ANNONS