Smittspridningen av covid-19 på äldreboenden har ökat de senaste veckorna. Arkivbild.
Smittspridningen av covid-19 på äldreboenden har ökat de senaste veckorna. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ökad smittspridning på landets äldreboenden

ANNONS
|

Smittspridningen av covid-19 har ökat kraftigt och så även på landets äldreboenden. Förra veckan registrerads 3 000 fall inom äldreomsorgen, vilket är nära dubbelt så många som två veckor tidigare, skriver Svenska Dagbladet.

– Det här speglar den stora smittspridningen i samhället just nu av covid-19. Det är ju bekymmersamt att det närmar sig nivåerna under omikronvågen, men samtidigt har vi en god vaccinationstäckning, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Att återinföra särskilda restriktioner inom äldreomsorgen är dock inte aktuellt just nu, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Man får tänka på att besöksförbuden har stora negativa konsekvenser för de boende. Vi har inte några sådana planer i dag. Men det finns generella förebyggande åtgärder inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen, som att man är noga med basala hygienrutiner, säger Sara Byfors.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS