Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas partiledare Jan Björklund med utmanaren Birgitta Ohlsson i Almedalen förra sommaren. Arkivbild.

Ohlsson ger inte upp i L:s partiledarstrid

Det blir ingen medlemsomröstning om valet av partiledare i Liberalerna. En missräkning för Birgitta Ohlsson, som utmanar Jan Björklund om partiledarposten. Men hon har inte gett upp.

Riksdagsledamoten och tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson har drivit på för att partiet ska hålla en rådgivande medlemsomröstning inför partiledarvalet i höst. Hon tror sig ha en större chans att vinna om gräsrötterna får tycka till.

Men nu har valberedningen sagt nej till en medlemsomröstning för andra gången. Orsaken till att frågan kom upp igen var att det tyngsta länsförbundet, Stockholms län, ansåg att valberedningen borde överväga frågan en gång till. Men svaret blev detsamma.

- Vårt huvudskäl är att processen är igång och vi är inte beredda att ändra det beslutet. Vi tyckte det var riktigt då och vi tycker att det är riktigt nu, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt till TT.

Trist signal

Birgitta Ohlsson tycker att det är en trist signal att skicka från ett parti som vill se förnyelse och kalla sig öppet. Ett sådant parti borde inte vara rädd för att medlemmarna får tycka till, anser hon.

- Med tanke på att den här frågan engagerar så många medlemmar, så tror jag att det hade varit väldigt klokt för partiets sammanhållning och demokratiska process, säger hon.

Det kan dock bli medlemsomröstningar på lokal nivå på flera håll i landet och Birgitta Ohlsson uppmanar de länsförbund som ska ha provval framöver att lägga till en kolumn med partiledarfrågan när medlemmarna ändå röstar.

Till sist är det ombuden på landsmötet som kommer att besluta om de vill ha Björklund eller Ohlsson som partiledare. Och Ohlsson tänker inte ge upp.

Har utmanat förr

- Jag skulle aldrig ha kandiderat överhuvudtaget om det inte hade varit väldigt många landsmötesombud som under lång tid har kontaktat mig och sagt att vi vill ha förändring, säger hon och påminner om att hon blev vald till LUF-ordförande 1999, trots att valberedningen enhälligt hade nominerat en annan kandidat.

Flera tunga distrikt och L-namn har uttalat sitt stöd för Björklund. Och allt fler länsförbund blir nu färdiga med sina nomineringar. Av de som hittills kommit in har sex länsförbund nominerat Jan Björklund och tre Birgitta Ohlsson. Det är Uppsala, Örebro och Västmanland.

Stockholms län har valt att inte ställa sig bakom någon av kandidaterna. I lokalföreningarna finns både de som vill behålla Björklund och de som tror att Ohlsson är mer lämpad att leda partiet i valrörelsen. Samma sak gäller för Jönköpings län som inte heller förordar någon av kandidaterna.