Ett par ryska stridsflygplan av typen SU 24 fotograferade av svenska flygvapnet i fjol.
Ett par ryska stridsflygplan av typen SU 24 fotograferade av svenska flygvapnet i fjol.

ÖB vill kunna ringa Ryssland

Spänningen i Östersjön har ökat, men Försvarsmakten saknar en kontakt på rysk sida för att snabbt kunna klara upp incidenter. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska ta upp frågan om en uppförandekodex över Östersjön.

ANNONS
|

Ökad militär närvaro i Östersjön och ryskt stridsflyg som uppträder alltmer provokativt har ökat oron för misstag. Bydén varnar för att missförstånd i den miljön "kan eskalera till något vi inte kan kontrollera".

På ett seminarium i Visby påpekade Bydén att Försvarsmakten i dag inte har kontakter med ryska sidan och att det är ett val sedan en tid. Den dialogen som finns sker på annan nivå, enligt ÖB.

- Risken för incidenterna över Östersjön ökar med större närvaro och missuppfattningar kan leda till något vi inte vill se, säger Bydén.

ANNONS

- Dialogen just nu, den finns inte på den militära nivån och militärer är ganska duktiga på att förstå varandras språk.

Ringa någon

ÖB vill inte gå in på detaljer om hur kontakten bör se ut, men nämner "ett telefonnummer" till någon befattningshavare.

- Det finns ett antal exempel där vi flugit nära varandra. Det kan vara så att ett misstag betyder en olycka och då kan man använda det i felaktigt syfte, eller så kanske jag sitter med information som skulle lösa problemet men den kommer inte fram och då tar man för intäkt att det kan vara något annat, säger Bydén.

ÖB understryker att det inte handlar om att "normalisera" relationen till Ryssland och att det är viktigt med dialog och möjlighet till snabba kontakter med alla länder som uppträder militärt i Östersjön.

De senaste åren har det rapporterats om att ryskt stridsflyg stänger av sina transpondrar vilket gör att de inte kan upptäckas av civilt flyg, samt att ryska plan flugit farligt nära exempelvis amerikanska krigsfartyg i Östersjön.

ANNONS

"Väldigt viktigt"

Peter Hultqvist säger att länderna kring Östersjön måste hitta en rimlig uppförandekodex. Det han vill ska ingå är påslagna transpondrar samt att inte flyga för nära varandras flygplan eller fartyg.

- Vi har valt att jag ska ta upp det på Natomötet i Warszawa. Vi kommer att markera att vi tycker det är väldigt viktigt, sedan vet jag att flera länder har samma uppfattning, säger Hultqvist till TT i Visby.

- Det är bara en fråga om vilja, att uppträda på ett icke provocerande och säkert sätt.

Mötet i Warszawa äger rum den 8–9 juli. Hultqvist vill inte kommentera om Bydéns önskan om ett telefonnummer kan gå i uppfyllelse inom ramen för kodexen.

- Vilka former för att reglera som uppstår får vi återkomma till.

ANNONS

ANNONS