Nytt vaccin ger hopp för diabetiker

ANNONS
|

Svenska studier visar att vaccinet Diamyd påverkar insulinproduktionen hos patienter som fortfarande har egen insulinproduktion kvar.

Vaccinet har bland annat testats på barn med typ 1-diabetes. Studien, som utförts på åtta svenska sjukhus, omfattar 70 barn i åldrarna 10-18 år. Inget av barnen har haft sjukdomen i mer än 18 månader, vilket betyder att de fortfarande har viss egen insulinproduktion kvar.

Ett genombrott

Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid universitetssjukhuset i Linköping, som lett studien kallar upptäckten för ett genombrott.

- Det är ett helt nytt sätt att bevara den kvarvarande betacellsproduktionen. Det är första gången man kan göra det utan biverkningar.

ANNONS

Hälften av barnen i studien fick två injektioner av vaccinet med 30 dagars mellanrum medan den andra hälften fick en overksam vätska. Efteråt kunde forskarna konstatera att minskningen av den egna insulinproduktionen var mindre hos barnen som fått vaccinet.

Eget insulin

Men också insulinproduktionen hos vuxna med den autoimmuna formen av typ 2-diabetes, kallad LADA, tycks påverkas av vaccinet, enligt läkemedelsföretaget Diamyd Medical som står bakom vaccinet.

Förhoppningen är att vaccinet kan leda till att patienter som insjuknar i diabetes kan behålla så mycket som möjligt av den egna insulinproduktionen. Det i sin tur minskar risken för komplikationer som njur- och ögonskador.

Vaccinet kan, om det blir godkänt, hjälpa alla barn och vuxna som insjuknar i typ 1-diabetes.

- Kan man få effekt på barn skulle jag vara mycket förvånad om man inte får effekt på vuxna, säger Ludvigsson, som blev överraskad över att vaccinet har effekt även på barn som haft sin diabetes i ett halvår eller mer.

Än så länge är det dock långt kvar innan vaccinet kan bli godkänt för användning på patienter. Först krävs större studier.

Insulinbrist

ANNONS