Centerpartiet vill att de nuvarande bidragen för bland annat solceller ska ersättas med ett skatteavdrag som liknar rut- och rotavdragen. Arkivbild.
Centerpartiet vill att de nuvarande bidragen för bland annat solceller ska ersättas med ett skatteavdrag som liknar rut- och rotavdragen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nytt skatteavdrag föreslås för solceller

Det ska bli enklare för privatpersoner att installera solceller och laddstolpar, enligt ett förslag från Centerpartiet. De nuvarande bidragen ska ersättas med ett skatteavdrag som liknar rut- och rotavdragen.

ANNONS

Förslaget innebär att man som privatperson får dra av kostnaderna för installation av så kallad grön teknik, som exempelvis solceller och laddningsstolpar för elbilar, direkt på fakturan. I dag måste man i stället göra en ansökan om bidrag för liknande installationer till länsstyrelsen, vilket har skapat kötider på upp till två år, säger Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

– Att du får det på fakturan blir en väldigt tydlig förbättring för den som vill installera exempelvis solceller eller laddstolpar. Då vet du också att pengarna räcker och osäkerheten minskar. Och det är viktigt för att folk ska våga installera.

ANNONS

Att dagens bidrag i Centerpartiets förslag nu omvandlas till ett inkomstbaserat skatteavdrag liknande dagens rut- och rotavdrag är inget som Rickard Nordin ser som problematiskt.

– Det är inte så många av dem som installerar solceller eller laddstolpar som inte har tillräckliga inkomster för att kunna dra av. Har man väldigt låga inkomster så kommer man heller inte att kunna installera solceller eller köpa elbil. På det sättet är det här snarare en förenkling än att det leder till att många faller utanför, säger han.

Centerpartiets förslag, som ingår i januariavtalet, går nu ut på remiss och Rickard Nordin hoppas att avdraget ska börja gälla från och med nästa år.

– Tanken är att vi ska klubba det här i höstens budget så att det träder i kraft 1 januari 2021, säger han.

Anna Grönberg/TT

ANNONS