Karolinska universitetssjukhuset
Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm satsar nu på ett nytt kunskapscentrum för avancerade läkemedel. Bild: Martina Holmberg / TT

Nytt centrum ska utveckla läkemedel som botar cancer

Karolinska universitetssjukhuset ska starta ett nytt kunskapscentrum – för att utveckla läkemedel som kan bota cancer.
På Sahlgrenska har man redan haft ett liknande center i tre år, men nu utmanar Stockholm i kampen mot cancer.
– Alla kan någonting som någon annan inte kan, men vi är inte konkurrenter, vi kompletterar varandra, säger Stephan Mielke, verksamhetschef på Karolinska universitetssjukhuset.

ANNONS
LocationStockholm||

Att omprogrammera kroppens celler för att bota cancer kan tyckas låta som taget ur en utopisk sci-fi-film. Men det är faktiskt ett av de projekt som Stephan Mielke, professor i hematologi och cellterapi, leder på Karolinska universitetssjukhuset.

– Vi använder kroppens celler, immunceller, för att angripa cancer. Det blir ett levande läkemedel, säger han.

Stephan Mielke
Stephan Mielke är professor i hematologi och cellterapi och verksamhetschef på Karolinska institutet och universitetssjukhuset. Bild: Pressbild

Den här typen av läkemedel kallas ATMP och baseras på celler, gener eller vävnader. Enligt Stephan Mielke är detta den snabbast växande marknaden i världen just nu, och behandlingarna ska kunna användas mot bland annat cancer och blodsjukdomar.

Forskning inom ATMP bedrivs redan på Karolinska, men nu ska projekten samlas inom samma organisation, vid namn Karolinska ATMP-centrum.

ANNONS

– Det är extremt viktigt. Vi är stora och har många spelare i det här området, men att samordna dem mellan institutet och sjukhuset är nytt för oss, säger Stephan Mielke.

– Vi har verksamheter som behandlar patienterna, producerar läkemedlen, och forskar, och nu slår vi ihop allt för att det snabbare ska kunna nå patienten.

Fakta: ATMP

Förkortningen ATMP står för Advanced Therapy Medicinal Products, eller avancerade terapiläkemedel, och är cell-, gen- eller vävnadsbaserade läkemedel som ska kunna diagnostisera, behandla och förebygga sjukdomar på ett sätt som inte är möjligt med traditionella läkemedel.

Det består bland annat av celler som bearbetats för att få särskilda egenskaper, läkemedel som ska lägga till eller ta bort gensekvenser, eller produkter som syftar till att reparera eller ersätta vävnader, och ska exempelvis kunna användas mot cancer, Parkinsons, och blodsjukdomar.

Tanken är att livslång behandling av en sjukdom som orsakats av exempelvis en felaktig gen istället ska kunna ersättas med avancerade terapiläkemedel som rättar till genen.

Sverige ska bli världsledande

Liknande initiativ har skett på flera ställen runt om i Sverige, och på Sahlgrenska i Göteborg har man redan haft ett kunskapscentrum sedan tre år tillbaka. Men nu får man alltså en ny konkurrent i Stockholm. Eller ett ”komplement”, som Stephan Mielke formulerar det.

– Alla kan någonting som någon annan inte kan, men vi är inte konkurrenter, vi kompletterar varandra. Syftet är detsamma – tillgänglighet för patienter, säger han.

Både Karolinska och Sahlgrenska är redan bland de främsta i Europa inom forskning om, tillverkning av och behandling med ATMP. Och den gemensamma strävan är att Sverige som land ska bli världsledande i det här området.

– Det är en multimiljardmarknad det handlar om, så man kan ju föreställa sig vilken betydelse det skulle ha för ett land som Sverige med tio miljoner invånare.

Den här typen av behandlingar är väldigt nya jämfört med traditionella läkemedel, vilket gör att kunskaperna om vilka risker det skulle kunna medföra är begränsade. Men trots det menar Stephan Mielke att möjligheterna är betydligt större än farorna.

ANNONS

– Allt som är nytt har en risk, vi har till exempel inga erfarenheter på långsiktiga effekter. Men vi har patientgrupper som inte hade en chans att överleva tre månader som nu kan botas, så nyttan kan vara så mycket större än risken att vi måste göra det.

LÄS MER:Unikt svenskt projekt kan förbättra barncancervården

LÄS MER:Kerstin Bergström är expert på att skapa ansiktsproteser

LÄS MER:Ny Chalmers-metod kan få sår att läka tre gånger så snabbt

ANNONS