Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/11

Nytt beslut om Mijailo Mijailovic

Mijailo Mijailovic avtjänar ett livstidsstraff för mordet på utrikesministern Anna Lindh. Sedan några år tillbaka sitter han på en rättspsykiatrisk klinik. Men när han flyttas tillbaka till fängelset kommer han inte att sättas på en säkerhetsavdelning. Det finns "inga säkerhetsskäl som motiverar" det just nu, skriver Kriminalvården.

Utrikesministern Anna Lindh var inne på varuhuset NK i Stockholm när hon överfölls och knivhöggs till döds av Mijailo Mijailovic.
Mijailo Mijailovic dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Men hovrätten valde att döma honom till rättspsykiatrisk vård. Domen överklagades ytterligare en gång och det slutade med att även Högsta Domstolen ansåg att han skulle dömas till livstids fängelse.
Sedan den andra december 2004 avtjänar Mijailo Mijailovic sitt livstidsstraff.

Sitter på rättspsykiatrisk klinik

Under den tid som han har suttit inne har han dömts för två fall av grov misshandel. Det första brottet begick han 2005 och det andra 2011. Han satt då på Kumlaanstalten.
Mijailo Mijailovic har sedan den 28 mars 2012 varit tillfälligt placerad på en rättspsykiatrisk klinik.
I april 2012 beslutade Kriminalvården dock att Mijailo Mijailovic ska vara placerad på en säkerhetsavdelning när han väl flyttas tillbaka till fängelset.

Nya beslutet

Nu har de dock fattat nytt beslut i frågan: "Mijailo Mijailovic ska inte längre vara placerad på säkerhetsavdelning", skriver Kriminalvården. De anser att det inte finns "skäl för fortsatt placering i säkerhetsavdelning" eftersom han är på en rättspsykiatrisk klinik just nu.
Kriminalvården anser att det, när Mijailo Mijailovic flyttas tillbaka till fängelset, ska göras en ny riskbedömning för att "kunna säkerställa lämplig placering".
Enligt fängelselagen ska en fånge inte placeras så att "han eller hon underkastas mer ingripande övervakning och kontroll än som är nödvändigt för att ordningen eller säkerheten ska kunna upprätthållas".

Då ska man sitta på säkerhetsavdelning

Man ska sitta på en säkerhetsavdelning om det "finns en varaktig risk för att den intagne rymmer eller fritas" och "om det kan antas att han eller hon är särskilt benägen att fortsätta allvarlig brottslig verksamhet". Man ska också sitta på en säkerhetsavdelning om det finns "särskild anledning att anta att det behövs för att hindra den intagne från allvarlig brottslig verksamhet under vistelsen i anstalt".
Kriminalvården sammanfattar det hela med att det inte har framkommit några säkerhetsskäl, i nuvarande situation, "som motiverar en placering på säkerhetsavdelning". "Mijailo Mijailovic ska därför skrivas ut från säkerhetsavdelning".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.