Linda Staaf, underrättelsechef på polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Arkivbild.
Linda Staaf, underrättelsechef på polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Nytt beslut – Linda Staaf blir kvar på Noa

Linda Staaf skulle påbörja ett nytt uppdrag på justitiedepartementet efter årsskiftet. Men nu har polisen beslutat att hon blir kvar på Noa. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att han har "fullt förtroende" för polisledningen.

ANNONS

För en tid sedan blev det klart att Linda Staaf, underrättelsechef på polisens Nationella operativa avdelning (Noa), skulle påbörja en ny tjänst vid justitiedepartementet den 11 januari nästa år. Men nu har Noas chef Johan Olsson beslutat att hon blir kvar där, vilket Expressen först rapporterade om.

– Han beslutade att det med hänsyn till omständigheterna är lämpligt att avvakta med tjänstgöringen på justitiedepartementet tills vidare, säger Iréne Sokolow vid polisens presstjänst till TT.

Huruvida hon kan fortsätta i sin roll som chef är oklart.

– Det här beslutet togs nu under tidig kväll, jag har inte mer uppgifter än så. Men det påverkar inte hennes anställning.

ANNONS

Iréne Sokolow påpekar att Linda Staafs förordnande som underrättelsechef på Noa går ut vid årsskiftet.

– Vi får återkomma mer konkret till vad hon kommer att göra, men beskedet nu i kväll är att hon har kvar sin anställning.

Strömmer välkomnar utredning

Justitieminister Gunnar Strömmer kommenterar turerna kring polisen på en pressträff i riksdagen på tisdagskvällen:

– Jag har fullt förtroende för polisledningen, säger han.

Han välkomnar den utredning som tillsatts.

– Det är allvarligt när förtroendet för polisledningen ifrågasätts. Det är bra att det har tillsatts en granskning med en oberoende utredare som kommer att gå till botten med det här.

TT: Kan allmänheten vänta sig att alla slutsatser i granskningen kommer att redovisas öppet?

– - Exakt vilka frågor som utredningen kommer att omfatta kan jag inte överblicka, men utgångspunkten måste naturligtvis vara det som inte är hemligt ska kunna redovisas på ett transparent sätt, säger Strömmer.

Thornberg kallas inte

Tidigare på tisdagen meddelade justitieutskottets Richard Jomshof (SD) att rikspolischefen Anders Thornberg inte kallas till riksdagen med anledning av härvan i landets polisledning.

Jomshof pekar på att polisen har inlett en intern utredning och att åklagare har inlett en förundersökning.

– Vi ser inte nyttan av att föregå det här, utan vi får invänta vad man landar i för slutsatser, säger Jomshof.

ANNONS

Det stormar i landets högsta polisledning sedan Expressen i förra veckan avslöjade två polisanmälningar mot Stockholms regionpolischef Mats Löfving och jävsanklagelser i samband med tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef vid Noa. Löfving var vid den tiden chef för Noa och den som beslutade att anställa Staaf.

Löfving omplacerades i måndags från sin tjänst som regionpolischef.

Privat relation

Enligt Staaf har de två haft en privat, men ytlig relation.

Polisanmälningarna rör dels grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande, dels misshandel. Båda anmälningarna, där Linda Staaf pekats ut som brottsoffret, lades ned nästan omgående.

Linda Staaf har för Dagens Nyheter uppgett att Löfving utsatt henne för ett respektlöst beteende. Dock inget brottsligt enligt henne. Mats Löfving har inte bemött anklagelserna.

Ville höra ledningen

I intervjuer i förra veckan sade utskottsordförande Jomshof att han ville kalla Thornberg till utskottet för att höra hur polisledningen hanterat händelserna.

– Det har hänt en hel del på vägen, säger nu Jomshof och syftar på utredningarna som inletts.

Enligt honom var en stor majoritet av partierna för att inte kalla Thornberg, medan ett par andra hade en annan åsikt.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid tisdagskvällens pressträff i riksdagen.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid tisdagskvällens pressträff i riksdagen. Bild: Jessica Gow/TT
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS