HPV är en grupp av många virustyper, där vissa kan orsaka könsvårtor och cancer i framför allt livmoderhalsen, könsorganen och svalget.
HPV är en grupp av många virustyper, där vissa kan orsaka könsvårtor och cancer i framför allt livmoderhalsen, könsorganen och svalget. Bild: Gorm Kallestad

Nytt beslut: Även pojkar erbjuds vaccin mot HPV

Vaccination mot HPV, som bland annat kan orsaka könsvårtor och cancer i livmoderhalsen, har bara erbjudits flickor inom det allmänna vaccinationsprogrammet. Nu ska dock även pojkar få samma tillgång till vaccinet, efter ett nytt beslut av Folkhälsomyndigheten

ANNONS
|

Inom det allmänna vaccinationsprogrammet har bara flickor erbjudits vaccination mot HPV, humant papillomvirus.

Men nu har Folkhälsomyndigheten fattat beslut om den föreskriftsändring som krävs för att även pojkar ska erbjudas vaccinationen. Därför kommer alla elever i årskurs fem oavsett kön erbjudas vaccinationen från och med i höst.

LÄS MER:WHO: Vaccin mot coronaviruset kan dröja

"Detta ger ett mer jämlikt program som på sikt förebygger ytterligare 120–130 HPV-relaterade cancerfall om året", skriver Folkhälsomyndigheten.

"Genom att också inkludera pojkar förebyggs ytterligare 120–130 HPV-relaterade cancerfall, oavsett kön, genom både direkt skydd för individen och indirekt skydd genom en minskad smittspridning. Dessutom blir vaccinationsprogrammet i Sverige mer enhetligt och jämlikt."

ANNONS

HPV (humant papillomvirus)

HPV betyder vårtvirus hos människa.

Det är en grupp av över 200 olika virustyper där vissa typer orsakar vanliga hudvårtor, andra typer orsakar könsvårtor (kondylom) och några typer orsakar cancer framför allt i livmoderhalsen, könsorganen och svalget.

Hos de allra flesta ger HPV en infektion som inte märks alls.

Viruset sprids lätt via hud- eller slemhinnekontakt. De flesta infekteras med en eller flera olika typer av viruset under sin livstid. Några av dem som infekteras gör sig inte av med viruset ur kroppen och det har visat sig att dessa personer med kvarstående HPV-infektion har en ökad risk att få livmoderhalscancer och även vissa andra typer av cancer som anal-/genitalcancer och cancer i svalgregionen.

HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. En majoritet av alla sexuellt aktiva män och kvinnor drabbas. Varje år får omkring 700 kvinnor och 300 män i Sverige någon form av cancer som orsakas av HPV.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS