Nya skyfall – hus riskerar flyta ut i ån

– Det är översvämningar överallt. Det rinner vatten över vägar. Vägar är bortspolade.
Det säger lantbrukaren Håkan Johansson i Sala som drabbats hårt av det kraftiga regnet.

ANNONS
|

Johansson är styrelseledamot i LRF Mälardalen med beredskap och omsorgsfrågor som ansvarsområden. Han är ute för att skaffa sig en lägesbild av förödelsen som de höga flödena fört med sig.

– Jag håller på att skanna av om det finns några djur hos våra kollegor som skulle behöva evakueras som är ute på bete och inte "kommer iland".

– Jag åkte precis genom ett litet samhälle här och samtliga försökte rädda sina hus. Det är vatten upp till trappan, fortsätter han.

Nästan till knäna

Det samhälle han syftar på är Varmsätra. Där bor bland andra Jennifer Cekinmez och hennes familj. De har ingen källare, utan hos dem har vattnet tagit sig in i garage och förråd.

ANNONS

Hela deras hus är helt omgivet av vatten.

– Det var nästan till knäna, säger Cekinmez.

Johan Andersson, som också bor i Varmsätra, beskriver situationen för hans röda hus som kaotisk. Hela hans trädgård är under vatten och det är inte många centimeter kvar tills vattnet rinner upp på husgolvet, enligt Andersson. Varken Cekinmez eller Andersson var förberedda på översvämningar som dessa.

– Nu har vi sjötomt, så det är att passa på att sälja, säger han.

Finns inte kapacitet

Sala meddelade tidigare att det råder översvämning i hela kommunens vatten- och avloppssystem.

Det finns uppgifter om 100 millimeter regn på ett dygn, enligt Håkan Johansson. SMHI har utfärdat varningar för höga flöden i Västmanland och Norra Uppland fram till tisdag.

Är Sala kommun bra förberedd på det här?

– Jag hoppas det. Vi är varken bättre eller sämre än någon annan. När det kommer sådana här mängder finns det inte kapacitet, säger Håkan Johansson.

Broar riskerar täppas till

De höga flödena ställer också till med stora problem i Västerås. Och Johan Ahlström, riskingenjör i Västerås stad, bedömer att det kommer komma mer vatten.

– Vi har inte sett så här mycket vatten i Svartån på 36 år, säger han.

Ahlström säger att det kan bli väldigt kritiskt för många fastigheter längs Svartån. Ett sextiotal fritidshus i Biskopsängen står redan under vatten.

ANNONS

– De riskerar också att flyta ut i Svartån. Då får vi en riskbild att de kommer ner till våra broar och det blir fördämning och vi får nya översvämningsområden.

Nu jobbar staden med att placera ut översvämningsbarriärer där det går, att ha beredskap att rensa bråte och varna fastighetsägare för ännu högre vattennivåer.

ANNONS