Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nya piloter ska flyga hem strandsatta SAS-resenärer

SAS har under lördagen flugit ner piloter till Grekland som inte är medlemmar i Svensk pilotförening för att flyga hem strandsatta resenärer. – Det handlar inte om strejkbryteri, det här har piloterna all rätt i världen att göra, säger SAS kommunikationschef Karin Nyman.

Den pågående flygstrejken gör att svenska resenärer just nu är strandsatta över hela Europa. 
För att flyga hem sina passagerare har SAS nu flugit ner piloter till ön Zakynthos i Grekland. Tanken är att planet som flugits ner från Sverige under lördagskvällen också ska släppa av piloter i Chania på Kreta för att flyga hem passagerare till Sverige.
– Det handlar om piloter som har andra roller i företaget, som till exempel administrativa positioner i företaget och i ledningen, säger Karin Nyman. 

Hur många piloter det rör sig om kan Nyman inte svara på. 
– Jag vet inte det. Det finns ingen blockad som hindrar piloterna från att göra detta. Det omoraliska i det här läget hade varit att inte göra allt vi kan för att få hem våra resenärer som är strandsatta i Europa. Vi arbetar på flera olika sätt för att få hem våra kunder och vi jobbar oerhört hårt med det, säger Karin Nyman. 

Hur många strandsatta kunder SAS just nu har ute i Europa har Karin Nyman ingen siffra på. 
Nyman berättar att det i nuläget inte pågår några förhandlingar mellan arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen och fackförbundet Svensk pilotförening. 
– Det krävs två parter för att förhandla. Vi vill komma tillbaka så snart som möjligt till förhandlingsbordet för att få slut på den här strejken, säger Karin Nyman. 

Bara under lördagen har cirka 20 000 SAS-kunder drabbats av strejken då 159 flyg har ställts in. Imorgon väntas ytterligare 220 flighter att ställas in om strejken inte får ett slut. 

GP söker representanter från Svensk pilotförening. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.