När årets hummerfiske drar i gång den 25 september ska varje hummertina vara försedd med ett rymningshål. Arkivbild.
När årets hummerfiske drar i gång den 25 september ska varje hummertina vara försedd med ett rymningshål. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Nya hummerregler ska minska spökfiske

När årets hummerfiske drar igång gäller nya regler. Alla hummertinor ska förses med rymningshål för att minska risken för så kallat spökfiske.

ANNONS
|

Hummertinor som förloras och försvinner ner i de mörka djupen kan fortsätta fånga fisk och skaldjur under lång tid. Det kallas spökfiske och kan skada bestånden på sikt.

– Vi räknar med att det förloras mellan 2 500 och 3 000 tinor årligen så det är ett ganska omfattande problem, säger Martin Karlsson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

– Och så ligger de kvar på botten och fortsätter att fiska år efter år. Nu ser vi till att det finns en lösning som gör att fisk och skaldjur istället kan ta sig ut.

Från och med årets hummerpremiär, den 25 september, gäller därför nya regler. Alla tinor ska vara försedda med minst ett rymningshål i nederkanten av varje rums yttervägg. Hålet ska hållas stängt med hjälp av en högst tre millimeter tjock obehandlad bomullstråd utan kärna.

ANNONS

En sådan bomullstråd går sönder efter tre till fyra månader i vattnet, vilket leder till att rymningshålet öppnas.

De nya reglerna gäller allt burfiske längs kusterna med undantag för kommersiellt fiske efter krabbtaska, havskräfta och vid burfiske efter snäckor.

Fakta: Årets hummerfiske

Årets hummerpremiär sker den 25 september klockan 07:00. Fritidsfiskare får fiska till och med den 30 november och yrkesfiskare till och med den 31 december.

Fritidsfiskare får använda högst sext hummertinor samtidigt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS