Fem nya personer döms till fängelse för deltagande i påskkravallerna i Örebro förra året. Arkivbild.
Fem nya personer döms till fängelse för deltagande i påskkravallerna i Örebro förra året. Arkivbild. Bild: Kicki Nilsson/TT

Nya fängelsedomar efter påskkravallerna

Ytterligare fem personer döms till fängelse för deltagande i påskkravallerna i Örebro förra året. En av männen ska bland annat ha slagit en omringad polis med en hockeyklubba.

ANNONS
|

Örebro tingsrätt dömer fyra män och en kvinna till fängelse i allt ifrån ett år till som mest tre år och sex månader. Medan männen döms för brottet grovt sabotage mot blåljusverksamhet, döms kvinnan för medhjälp till grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Enligt domen ska samtliga bland annat varit med och kastat sten mot polis och polisbussar. En av männen döms även för våld mot tjänsteman för att med full kraft ha slagit en omringad polis med en hockeyklubba.

Två domar skjuts upp

Totalt stod sju personer åtalade i målet, men två av dem får sin dom uppskjuten.

I det ena fallet har tingsrätten beslutat att en rättspsykiatrisk utredning först ska genomföras. Gällande den andra åtalade behövs det enligt åklagaren göras ytterligare utredningar för att säkerställa om personen var 15 år vid gärningen.

ANNONS

Måndagens dom sker i ljuset av förra veckans uppmärksammande dom i Högsta domstolen (HD), som valde att sänka straffen för två män som tidigare dömts för inblandning i påskkravallerna.

HD-dom vägledande

Fallet, som var det första som prövades gällande grovt sabotage mot blåljusverksamhet, fick omedelbara följder när en av de åtalade inför måndagens dom släpptes på fri fot.

I den vägledande domen gick HD visserligen på hovrättens linje om att gärningarna handlade om grovt blåljussabotage. Däremot sänktes fängelsestraffen från fem år respektive fem år och sex månaders till tre år respektive tre år och tre månader.

HD motiverade beslutet med att männen enbart skulle dömas för handlingar kopplat till deras eget agerande under kravallerna, inte hållas ansvariga för hela sammanhanget.

ANNONS