Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Två bakterietyper har hittats hos fem olika hundar i Norge som tros ha smittats av en okänd sjukdom. Norska veterinärinstitutet går nu vidare med att försöka hitta orsaken bakom de sjuka hundarna. Hundarna på bilden har inget med artikeln att göra.  Bild: ANNIKA AF KLERCKER / TT
Två bakterietyper har hittats hos fem olika hundar i Norge som tros ha smittats av en okänd sjukdom. Norska veterinärinstitutet går nu vidare med att försöka hitta orsaken bakom de sjuka hundarna. Hundarna på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: ANNIKA AF KLERCKER / TT

Nya bakteriefynd efter mystisk hundsjukdom

Norska Veterinärinstitutet uppger att man hittat samstämmiga bakterier hos flera hundar som insjuknat i den okända smittan som spridit sig i Norge. Minst 20 hundar uppges ha dött i sjukdomen.

Efter att den en norska motsvarigheten till SVA, Veterinärinstitutet, undersökt flera hundar i helgen i jakten på den dödliga smittan som härjar i landet ska flera fynd av samma typer av bakterier gjorts.

Det rör sig om två typer av bakterier, Providencia alcalifaciens och Clostridium perfringens, som hittats hos totalt fem hundar. Proverna kommer från fyra obducerade hundar och ett avföringsprov som tagits från en levande hund.

Tre av hundarna är hemmahörande i Oslo och två i Akershus.

Samtidigt påpekar Veterinärinstitutet att de fortfarande väntar på många analyssvar av prover och att jakten på orsaken bakom den smitta som drabbat många hundra troligtvis kommer fortsätta en tid framöver. Institutet utesluter ännu ingenting och fortsätter därför leta efter andra potentiella smittkällor.

Inga kända fall i Sverige

Minst 20 hundar har hittills mist livet i Norge i det som misstänks vara ett utbrott av okänd sjukdom. Symptomen är blodiga diarréer och kräkningar. Oron för sjukdomen har även spridit sig till hundägare i Sverige och helgen ställdes bland annat en agilitytävling i Härryda in.

LÄS MER: Tävling inställd i Härryda efter oro för den dödliga hundsjukdomen

Men hittills finns inga kända fall av sjukdomen i Sverige.

– I Sverige har vi inte fått några indikationer på att det skulle vara någon liknande smitta här. Men vi följer läget hela tiden och har regelbunden kontakt med Norska veterinärinstitutet, säger Elnaz Alizadeh, kommunikationschef vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Det norska veterinärinstitutet har fått in rapporter från hela landet om hundar som haft blodig diarré, men om de hundarna tillhör ett möjligt utbrott är enligt institutet för tidigt att slå fast.

Elnaz Alizadeh påpekar att symptomen som de sjuka hundarna visar egentligen inte sticker ut från hur en hund brukar reagera när den får i sig något konstigt och att det därför är svårt att härleda orsaken.

Elnaz Alizadeh är kommunikationschef vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Bild: Pressbild Göran Ekeberg/AddLight
Elnaz Alizadeh är kommunikationschef vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Bild: Pressbild Göran Ekeberg/AddLight

Hon menar att det egentligen inte ens behöver röra sig om en sjukdom och att de nya bakteriefynden fortfarande inte säger så mycket.

– De har inte hittat det här bakterierna på alla hundar och de har fortfarande inte analyserat alla prover. Men vi bevakar läget och håller oss ajour.

Undvik stora hundgrupper

I nuläget finns det inga restriktioner kring att föra hundar över gränsen mellan Norge och Sverige.

– Det vi har sagt är att man kan hålla sin hund från stora hundsamlingar medan kartläggningen av smittan pågår, säger Elnaz Alizadeh.

I helgen skickades registreringsblanketter ut till alla veterinärer och djurkliniker i Norge i ett försök att kartlägga sjukdomen. Enligt Veterinärinstitutet är informationskartläggningen nödvändig då det i Norge inte finns något nationellt hälsoregister för hundar eller krav på identitetsmärkning.

Det norska veterinärinstitutet uppmanar vidare hundägare vars hundar antingen insjuknat eller dött att kontrollera och ta prover på vad hunden har ätit de senaste 14 dagarna.

LÄS MER: Utbrott av dödlig hundsjukdom i Osloområdet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.