Infektionsmottagningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Arkivbild.
Infektionsmottagningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Ny rekordnivå för smittade i Region Jönköping

Region Jönköping är fortsatt hårt drabbad av covid-19. Antalet nya fall förra veckan var det högsta hittills under pandemin.
– Vi har en kraftig smittspridning i länet, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

ANNONS

För några veckor sedan fanns vissa förhoppningar om att virusläget skulle börja ljusna i Region Jönköping.

Men de senaste veckorna har de statistiska kurvorna grusat de förhoppningarna. Både antalet nya konstaterade fall och antalet tagna prover var förra veckan högre än någon gång tidigare under pandemin.

– Det är fortfarande en hög andel av proven som är positiva. Siffran ligger runt 14 procent, det får sägas vara en hög andel och en av de högre i landet, säger Malin Bengnér vid en pressträff.

Ingen enkel lösning

Orsaken till den höga smittspridningen i regionen är lite svår att peka ut enligt Malin Bengnér. Troligen påverkar det dock att Jönköping toppar listan över hur stor andel av fallen som utgörs av virusvarianten som först upptäcktes i Storbritannien.

ANNONS

– Någon enkel förklaring har vi inte, men vi har en väldigt hög andel av den brittiska virusvarianten, vi hade en andel på 84 procent för vecka 10. Jag tror att det påverkar, säger hon.

– Nästan alla regioner ligger ju över 50 procent och många ligger på 70–80 procent. Så vi sticker inte ut extremt, men vi ligger ändå i topp av dem som har allra mest av den virusvarianten.

Regionen rustar

Den höga smittspridningen gör att sjukvården i regionen nu rustar för ännu fler vårdplatser.

– Med tanke på ökningen ser vi framför oss att vi om en till två veckor kommer att ha ytterligare belastning, säger Agneta Ståhl, som är direktör för medicinsk vård.

– Det är en utmaning framför oss och vi rustar därför för att öppna fler vårdplatser.

Jens Bornemann/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS