En ny rapport från flera svenska myndigheter visar att brott som mord och våldtäkt kan öka de kommande åren.
En ny rapport från flera svenska myndigheter visar att brott som mord och våldtäkt kan öka de kommande åren. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ny rapport: Mord och våldtäkter kan öka de kommande åren

En ny rapport från flera svenska myndigheter visar att brott som mord och våldtäkter förväntas öka med åtta procent de kommande tre åren.
– Utifrån hur det har sett ut de senaste åren har vi gjort beräkningar för framtiden, säger Ulrika Bingmark, ekonomidirektör på Åklagarmyndigheten.

ANNONS
|

Rapporten som framtagits av Brottsförebyggande rådet, Polismyndigheten, Sveriges Domstolar, Kriminalvården och Åklagarmyndigheten visar att det totala antalet inkomna brottsmisstankar förväntas minska med tre procent de kommande åren. När det kommer till mer resurskrävande brott pekar trenden i motsatt riktning.

– Brott som tillgreppsbrott, skadegörelse och trafikbrott ser ut att minska. Men de brott som tar mest resurser i anspråk som till exempel mord, dråp och våldtäkt ser ut att öka sett till trenden vi haft de senaste åren, säger Ulrika Bingmark.

Rapporten visar också att fler unga kan komma att bli involverade i kriminella nätverk.

– Det är ett uppdrag i regleringsbrevet att titta på den statistiska trenden för volymer inom rättsväsendet. Rapporten blir sedan ett underlag för de olika myndigheterna för att kunna planera för framtida volymer, säger Ulrika Bingmark.

ANNONS

Åklagarmyndigheten lämnade under onsdagen ett budgetunderlag till regeringen för perioden 2024 - 2026. I budgetunderlaget föreslår man bland annat att anslaget till myndigheten ska öka de kommande åren.

– De grövsta brotten kräver mycket resurser från polis, åklagare, domstolarna, Kriminalvården och andra aktörer inom rättsväsendet. På Åklagarmyndigheten har vi de senaste åren anställt många fler åklagare för att vi framöver ska ha tillräckligt många erfarna åklagare som kan arbeta med att utreda de grövsta brotten som ofta är både komplexa och svårutredda. Vi kommer att fortsätta rekryteringen i hög takt för att kunna möta behovet, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Kristersson bekymrad över polisens arbetsro

LÄS MER:Kriminalvården begär kraftigt ökade anslag

ANNONS