En ny metod för att datera mänskliga kvarlevor har utvecklats, bland annat av forskare vid Lunds universitet. Arkivbild.
En ny metod för att datera mänskliga kvarlevor har utvecklats, bland annat av forskare vid Lunds universitet. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Ny metod att datera kvarlevor utvecklad i Lund

Forskare har i en studie ledd från Lund utvecklat en metod som med hjälp av artificiell intelligens (AI) gör det möjligt att åldersbestämma tiotusenåriga mänskliga kvarlevor, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Tillförlitliga och exakta dateringar är ett stort problem inom forskning, något som resulterar i vaga och motsägelsefulla rapporter. Vår metod använder artificiell intelligens för att datera genom från dna-data med extrem noggrannhet”, säger Eran Elhaik, forskare i molekylär cellbiologi vid Lunds universitet, i pressmeddelandet.

Metoden som kallas Temporal Population Structure (TPS) beskrivs som ett komplement till den dateringsmetod som används i dag – kol-14-metoden.

TPS går att använda på material som är 10 000 år eller yngre och beskrivs som mer exakt än kol-14-metoden.

”Kol-14-metoden kan vara extremt instabil och påverkas av kvaliteten på materialet man undersöker. Vår metod bygger på dna vilket gör den väldigt solid. Nu kan vi på allvar börja spåra forntida människors ursprung och kartlägga deras migrationsvägar”, säger Eran Elhaik.

ANNONS

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Reports Methods.

ANNONS