En ny kod har upptäckts i ett av det vanligaste programmeringsspråket Java. Nu jobbar flera IT-säkerhetsexperter världen över på att täta säkerhetsluckan.
En ny kod har upptäckts i ett av det vanligaste programmeringsspråket Java. Nu jobbar flera IT-säkerhetsexperter världen över på att täta säkerhetsluckan. Bild: David Magnusson / SvD / TT

Ny farlig kod hotar dina uppgifter på internet

En ny kod, cirka 25 tecken lång, utgör ett stort hot mot IT-säkerheten världen över. Säkerhetsluckan som nyligen upptäcktes gör det möjligt för utpressare och hackare att kunna ta sig rakt in i IT-system hos stora företag och myndigheter. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

ANNONS
|

För ungefär ett dygn sedan upptäckte man en säkerhetslucka i en av de vanligaste komponenterna i programmeringsspråket Java, Log4J, som används för att spara användardata. Det möjliggjorde att man kan luras att ge andra användare tillgång att ta sig in i systemen.

Komponenten finns i princip i alla IT-tjänster som spel och banker. Till TV4 Nyheterna säger IT-säkerhetsexperten Robert Malmgren att koden är såpass enkel att man inte behöver vara programmerare för att kunna utnyttja den.

Lösenord spelar ingen roll

Det spelar ingen roll om man har lösenord till sin dator menar Malmgren.

– Det här är helt utan att man behöver lösenord, och det är det som är så läskigt, säger han till TV-kanalen.

ANNONS

Även privatpersoners data kan gå att komma över. Robert Malmgrens generella råd är att installera alla uppgraderingar som IT-företagen nu gör för att täta luckan. Komponenten är såpass bred och utspridd i den snåriga IT-miljön att det tar lite längre tid att skydda alla ställen.

– Nu är det många som jobbar sen det här var känt för någon dag sedan, så det är lite akut och panik för väldigt många. Men det här är något vi får leva med i både veckor och månader, säger Robert Malmgren.

ANNONS