Den 6 mars samlade organisationen "Frihet Sverige" runt 600 personer för manifestationen "Tusenmannamarschen för frihet & sanning", en protestmarsch mot coronarestriktionerna i Stockholm. 1 maj väntar en ny demonstration. I mitten ses Filip Sjöström från Frihet Sverige som arrangerat manifestationen.
Den 6 mars samlade organisationen "Frihet Sverige" runt 600 personer för manifestationen "Tusenmannamarschen för frihet & sanning", en protestmarsch mot coronarestriktionerna i Stockholm. 1 maj väntar en ny demonstration. I mitten ses Filip Sjöström från Frihet Sverige som arrangerat manifestationen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ny coronademonstration väntar i Stockholm

Under våren har flera demonstrationer mot coronarestriktionerna arrangerats runt om i Sverige. Första maj är det dags igen. Via sociala medier uppmanas alla intresserade att resa till Stockholm.

ANNONS
|

På grund av coronapandemin kommer det inte att arrangeras några traditionella första maj-tåg i år heller. Men i arbetarrörelsens frånvaro väntas andra grupperingar att ta till gatan på den traditionstyngda dagen.

Via sociala medier har det spridits inbjudningar till ytterligare en manifestation mot coronarestriktionerna. Den här gången planeras dock ingenting i Göteborg eller Malmö. Alla intresserade uppmanas istället att ta sig till centrala Stockholm. På Facebook har närmare 2 000 personer klickat i att de tänker mötas på Norra Bantorget under lördagseftermiddagen. Enligt polisen har de inte sökt något tillstånd.

”Nu samlar vi alla i Frihetsrörelsen bakom samma banderoll igen. Budskapet ska eka på gator och torg i den varma majsolen. Tillsammans så ska vi stå upp för vad som är rätt, att vi är fria människor. Vi uppmanar därför alla fria människor i vårat land att komma samman detta historiska datum”, står det bland annat i ett inlägg.

ANNONS

LÄS MER:Flera poliser skadades vid coronademonstration i Stockholm

Polisen har beredskap

Initiativtagarna är samma personer som bland annat arrangerade den så kallade tusenmannamarschen i Stockholm den 6 mars. Då samlades hundratals personer på Medborgarplatsen på Södermalm och tågade sedan mot Kungsträdgården.

Polisen beslutade efter en stund att upplösa demonstrationen – då den stred mot bestämmelsen för allmänna sammankomster som bara tillåter att åtta personer samlas – och försökte bland annat hindra tåget från att passera Guldbron vid Slussen.

Demonstranterna forcerade emellertid polisens mänskliga mur. Totalt ska fem poliser ha skadats och 50 personer avlägsnats. Polisens presstalesperson Carina Skagerlind berättar att de har dragit erfarenheter av både den händelsen och en manifestation den 20 mars.

– Den 6 mars så agerade många våldsammare än vad vi hade förväntat oss. Det ledde också till fem skadade medarbetare. Den 20 mars var det inte alls på det sättet. Då upplevde jag inte samma konfliktnivå. Vi får göra värderingar på plats, men vi är förberedda på att det eventuellt kommer komma många människor som vill uttrycka sina åsikter, säger hon.

Hon säger att polisens grunduppdrag är att se till att de som vill uttrycka sina åsikter, även ska få det, men att de samtidigt har mötesrestriktioner att ta hänsyn till. Utifrån det försöker polisen föra en dialog med arrangörerna, berättar hon.

ANNONS

– Men är det sen så att det inte fungerar och vi inte hittar en lösning då har inte vi mycket annat val än att upplösa den allmänna sammankomsten. Det görs en individuell bedömning av vad som är taktiskt rätt. Men innan dess sker väldigt mycket dialog och prat och olika sätt att hitta lösningar, säger Carina Skagerlind.

LÄS MER:Göteborgs politiker kritiska till coronademonstration

Hård kritik mot tidigare manifestationer

När en liknande manifestation anordnades i Göteborg kritiserades de hårt av styrande politiker.

– Jag har faktiskt ingen förståelse för det, utan det är enligt min mening ett verklighetsfrånvänt agerande, sa kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson (M) medan Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg uttryckte följande:

– Som socialdemokrat tar jag inte lätt på att inskränka demonstrationsfriheten, det är en demokratisk rättighet. Samtidigt är detta ett extremt allvarligt läge som ytterst handlar om liv och död.

ANNONS