Nu öppnas makens grav

Kvinnan misstänks för att ha mördat sin pappa och för att ha försökt mördat sin mamma. Samtidigt utreder polisen om kvinnans make utsattes för brott i samband med att han hittades död i vattnet vid sommarstugan i Arboga förra sommaren. På tisdagen togs ett viktigt steg i denna utredningen - makens grav öppnades. Men om någon är misstänkt för mord på mannen tiger åklagaren om.

ANNONS
|

I augusti larmades polisen till en sommarstuga i Arboga. I huset hittade man en död man och hans hustru svårt skadad. En månad senare häktades parets dotter och hennes sambo misstänkta för mordet och mordförsöket.

Samtidigt som utredningen rörande det så kallade sommarstugemordet pågår utreds även ett annat dödsfall. Vid samma sommarstuga i Arboga som föräldrarna hittades i somras, hittades även den mordmisstänkta kvinnans make död förra sommaren. Han hittades i sjön Hjälmaren.

Det fanns flera konstiga omständigheter kring det man först trodde var en drunkningsolycka. Däribland att kvinnan väntade i tolv timmar innan hon anmälde maken som försvunnen. Dessutom ska en person ha tecknat en livförsäkring, på maxbeloppet 2,5 miljoner kronor, på mannen strax innan drunkningen.

ANNONS

Hustrun var förmånstagare.

LÄS MER: Nya misstankar mor mordmisstänkt dotter

Makens grav öppnas

Efter att försäkringsbolaget drivit på polisen har en förundersökning rörande mord och försök till grovt bedrägeri inletts. I förra veckan delgavs kvinnan misstankar om förberedelse och försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning.

– Misstanken avser att kvinnan har ansökt om livförsäkring i makens namn och att hon även har begärt ut ersättning från försäkringen, sa då kammaråklagare Jessica Wenna.

Hennes kollega, Johan Fahlander, tiger om de har någon misstänkt för mord på mannen.

– Jag vill inte kommentera det i nuläget.

Är mannens hustru misstänkt?

– Jag svarade precis på frågan. Jag tänker inte kommentera det, säger han.

På tisdagen gjordes en viktig åtgärd i utredningen - makens grav öppnades.

–Det har inte skett en fullständig rättsmedicinsk obduktion med den avlidne. Inom ramen för en mordförundersökning ska det ske en sådan för att man ska se vilka fynd som kan finnas och vilka slutsatser man kan dra av det. Eftersom en förundersökning rörande mord har inletts så är det en naturlig del av en sådan utredning att man kontrollerar allt som går att kontrollera för att se vilka bevis som kan finnas, säger Johan Fahlander.

ANNONS

Är det en miss att det inte gjordes i samband med att han hittades död?

– Jag går inte in och kommenterar den tidigare utredningen. Det var helt andra förutsättningar då. Jag vill inte sätta några omdömen på vad som har skett tidigare och inte skett tidigare.

LÄS MER: Beslutet: Makens grav öppnas

"Unikt"

Den mordmisstänkta kvinnans mans grav finns på en kyrkogård i Stockholm.

I samband gravöppningen spärrade manav den aktuella kyrkogården. Även luftrummet ovanför kyrkogården spärrades av enligt beslut av Transportstyrelsen.

- Det är ett byggstaket uppsatt runt graven, på så sätt är det. Och innanför där arbetar polisen, sägerChrister Nordström, polisens presstalesperson i region Mitt.

Vid ungefär klockan halv sju på tisdagsmorgonen inleddes gravöppningen.

– Det är ett arbete som pågår just nu, säger Christer Nordström.

- Vi kommer att öppna graven, fortsätter han och berättar att själva rättsmedicinska undersökningen kommer att "ske på annat ställe".

Dit kommer kroppen att transporteras för undersökningen.

Har du varit med om denna typ av utredningsåtgärd sedan tidigare?

- Jag känner inte till att vi på polisen i Uppsala har gjort något liknaden tidigare, det är inget jag känner till, sägerChrister Nordström.

Inte heller åklagaren känner till något tidigare fall.

ANNONS

– Jag känner inte till att en sådan här rättsmedicinsk obduktion har skett med en gravsatt, det är det som är det speciella här. Det vill säga att man vill göra en undersökning som inte har skett innan man har gravsatt.

"Respektera gravfriden"

Det har gått över ett år sedan mannen dog - hur påverkar tiden vad undersökningen kan visa?

– Den aspekten har självklart varit en av de viktiga frågorna som har diskuterats med rättsmedicinalverket. Jag vill inte gå in på vad de har sagt men de bedömer i alla fall det som meningsfullt att göra ett försök, säger JOhan Fahlander.

Hur länge arbetet kommer att pågå vet man inte. Åklagaren kan inte heller svara på när de kan få svar från denrättsmedicinska obduktionen.

– Rättsläkare kommer att så snart som möjligt att börja undersökningen av kvarlevorna. Så får vi se hur lång tid det kan ta, säger Johan Fahlander.

Samtidigt som polisens utredning pågår på kyrkogården stöttas mannens anhöriga.

- Vi har vädjat till alla att respektera gravfriden, sägerChrister Nordström.

– Det är så klart en väldigt ingripande händelse man måste visa stor respekt för situationen, sägerJohan Fahlander.

LÄS MER: Sommarstugemordet: Detta har hänt

ANNONS