Marie Baier har träffar vänner via Citypolarna.
Marie Baier har träffar vänner via Citypolarna. Bild: Adam Ihse/TT

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

ANNONS

Hon hade bott i många år i Karlstad och hade både jobb och vänner. Men när erbjudandet om ett spännande jobb i Göteborg kom tvekade hon inte en sekund. Hennes son hade flyttat hemifrån och Göteborg hade varit hemstaden tidigare i livet.

Men att få nya vänner som 50-åring och dessutom med en chefsposition visade sig inte vara så lätt.

– Alla har sitt redan. Och som chef är det inte lika naturligt att gå på AW eller umgås med kollegorna, det blev ganska ensamt, säger hon.

Saknar nära vän

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) är det omkring 700 000 personer i Sverige som saknar en nära vän – en person som de kan prata med om vad som helst. Det betyder inte att det inte finns folk runt omkring men det är ingen som är riktigt nära.

ANNONS

För Marie Baier var det inte första gången. Hon hade varit igenom detta med att leta nya vänner redan i Karlstad. Då kom hon i kontakt med Citypolarna, ett forum på nätet där medlemmarna bjuder in andra till olika typer av aktiviteter – allt från promenader och restaurangbesök till konstrundor.

Det första hon gjorde var att gå på en middag med 19 främlingar.

– Det är läskigt, jätteläskigt, att kasta sig ut och vara bland en massa okända. Men man måste våga om man ska träffa nya, säger hon.

Ingen knackar på

Via olika aktiviteter har hon nu hittat ett stort umgänge. De är omkring tolv personer som träffas regelbundet, män och kvinnor i olika åldrar och livssituationer. De firar högtider och reser tillsammans. Av dessa har tre blivit riktigt nära vänner.

– Nu har jag hittat mitt gäng, de jag kan vara mig själv med och prata om jobbiga saker med och vi ses ofta. Men det tar ju längre tid att komma nära, man får inte ge upp.

En lärdom Marie Baier har med sig är att inte falla för sina egna fördomar.

– Jag kan säga att det inte sade klick med dem som nu är mina närmaste, det tog tid, säger hon.

ANNONS

Hon rekommenderar den som känner sig ensam och vill träffa vänner att se vilka organisationer och aktörer som finns i närheten. Men hon tillägger att det är enklare i en större stad som Göteborg.

– Man måste kasta sig ut, det är ingen som kommer och knackar på din dörr.

Marie Baier som träffar vänner via Citypolarna.
Marie Baier som träffar vänner via Citypolarna. Bild: Adam Ihse/TT
ANNONS