Det finns en oro över att barn som enbart äter vegansk kost inte får i sig den näring de behöver. Nu kan föräldrar som är veganer få stöd av dietister genom BVC.
Det finns en oro över att barn som enbart äter vegansk kost inte får i sig den näring de behöver. Nu kan föräldrar som är veganer få stöd av dietister genom BVC. Bild: Elisabeth Alvenby

Nu erbjuds veganföräldrar stöd av dietist

En ett och ett halvårig pojke som utsatts för svält. En tolvåring som tappat för mycket i vikt. GP har tittat på två tidigare fall där barn omhändertagits på grund av alltför ensidig vegankost. Från och med i år erbjuds föräldrar i Västra Götalandsregionen dietisthjälp redan på BVC.

ANNONS
|

För att barn som enbart får vegankost inte ska riskera att bli undernärda erbjuds föräldrar numera dietisthjälp redan på BVC. Det berättar Cecilia Hedström, legitimerad dietist vid Central barnhälsovård i Västra Götaland. Hon betonar samtidigt att det specifika fallet med den lilla flickan som nästan svalt ihjäl är extremt ovanligt.

Veganer är framför allt ett storstadsfenomen, enligt dietisten Cecilia Hedström. "Om man äter ägg och mjölk är det enklare att få i sig vad som krävs, säger hon. Men det går bra att ge sina barn vegankost. Det kräver dock att man är påläst.
Veganer är framför allt ett storstadsfenomen, enligt dietisten Cecilia Hedström. "Om man äter ägg och mjölk är det enklare att få i sig vad som krävs, säger hon. Men det går bra att ge sina barn vegankost. Det kräver dock att man är påläst. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

– Men vi vet att fler och fler väljer att ge sina barn vegankost. Vi försöker stötta med dietistkontakt, för det är inte så lätt. Om man äter ägg och mjölk är det enklare att få i sig vad som krävs, men om man helt väljer bort animaliska produkter är det en utmaning, säger hon

ANNONS

Storstadsfenomen

Veganer är framför allt ett storstadsfenomen, säger Cecilia Hedström. Och det var i Göteborg som BVC först såg behov av att ta fram en checklista för att hitta de föräldrar som behövde hjälp med kosthållningen för sina barn.

Läs mer: Majorna – stadsdelen med flest barnveganer

– När barnet är omkring fem månader och ny mat ska introduceras frågar vi numera vad de äter hemma och vad barnet kommer att få.

Veganer erbjuds då stöd från en dietist för att säkra att barnet får i sig den näring som behövs.

– Det går bra att ge barnet vegansk kost, men man behöver vara påläst, säger Cecilia Hedström. Och vi på BVC är barnens ambassadörer.

Har ni märkt att fler barn är underviktiga och lider av näringsbrist?

– Nej, men vi för heller ingen statistik om det i nuläget. Däremot ser vi att ett ökat antal föräldrar söker hjälp av oro för att barnet är underviktigt. Vi har också sett att många mammor har en ätstörning, något som också skapar en oro. Det finns över huvudet taget en ökad oro kring mat i dag. Man har gjort mat väldigt krångligt.

Ville äta "vanlig mat"

Under fredagen startade rättegången mot en mamma och pappa i Göteborg. De är misstänkta för vållande till kroppsskada, grovt brott. Deras dotter är tvångsomhändertagen enligt LVU (lagen om vård av unga).

ANNONS

Läs mer: Pappans försvar: Ville inte skapa en människa som är driven av beroenden

Förutom det aktuella fallet har GP hittat ytterligare två fall där barn omhändertagits enligt LVU på grund av att barnet endast fått vegankost.

Det ena fallet handlar om en tolvårig pojke, från Värmland. Han omhändertogs eftersom det fanns en stor oro och påtaglig risk för hans hälsa och utveckling. Han gick ner i vikt och hans hälsa försämrades. Föräldrarna ska också ha tackat nej till nödvändig läkarvård.

I domen från januari i år säger pojken själv, genom sitt ombud, att han helst vill äta ”vanlig mat”, men tvingats att äta enbart veganmat. Föräldrarna menar å sin sida att han haft problem med magen och att vegankosten har förbättrat hans hälsa.

Pojke hamnade i svälttillstånd

Det andra fallet gäller en liten pojke i Nacka, ett och ett halvt år, som under en lång tid befunnit sig i ett svälttillstånd. I februari förra året omhändertogs pojken. Föräldrarna överklagade och i kammarrättens dom från juli förra året framkommer att föräldrarna trots pojkens svåra tillstånd inte ens ville ge honom mjölkbaserad sondnäring, vilket var det alternativ som fanns till hands.

Pojken var också i behov av medicinsk vård för bristande tillväxt.

ANNONS

– Föräldrarna som är veganer har brustit i omsorgen när de inte har följt vårdens rekommendationer. Bristerna i omsorgen har resulterat i svälttillstånd, skriver socialnämnden i sin utredning.

Föräldrarna säger i utredningen att pojken alltid haft en ovilja att äta och håller inte med om bedömningen om svälttillstånd. Läkaren som rätten talat med är däremot övertygad om att pojken fått svälta på grund av föräldrarnas principer.

I januari i år åtalades föräldrarna vid Nacka tingsrätt misstänkta för egenmäktighet med barn och grovt vållande till kroppsskada. Rättegången i det här ärendet inleds i maj.

ANNONS