Sverigedemokraternas partiledare Jimme Åkesson talar under partiets landsdagar i Karlstad.
Sverigedemokraternas partiledare Jimme Åkesson talar under partiets landsdagar i Karlstad. Bild: Tommy Pedersen/TT

Nu älskar Jimmie Åkesson (SD) public service

Från att vara hårda kritiker av public service och där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson 2018 beskrev radiokanalen P3 som ”vänsterliberal smörja”, har kritiken tonats ner under partiets landsdagar i år.
– Jag älskar public service, jag tycker på riktigt om public service, säger han i en intervju i DN.

ANNONS
|

Även under årets landsdagar finns är public service ett diskussionsämne för Sverigedemokraterna. Den här gången, ett år före valet, har dock kritiken tonats ner väsentligt. En stor kontrast till landsdagarna för några år sedan då en het debatt utbröt kring en motion om att lägga ner public service. Motionen röstades visserligen ner, men kritiken är inte borta, även om den har tonats ned.

I en intervju med Dagens Nyheter säger partiledaren Jimmie Åkesson nu att han har ganska stort förtroende public service. Från att rasa mot radiokanalen P3 som han beskrev som ”vänsterliberal smörja” 2018 låter det nu så här:

ANNONS

– Jag har ganska högt förtroende för att man gör vad man kan från chefshåll och annat, att hålla de rödaste journalisterna i hampan.

På frågan om partiet har blivit vänligare inställt mot public service svara han:

– Jag älskar public service, jag tycker på riktigt om public service. Jag tycker det är en fantastisk idé, om man kan upprätthålla saklighet och opartiskhet och garantera bevakning i hela landet.

LÄS MER:Segervisst SD satsar på ökad återvandring

Vill slå ihop SVT, SR och UR

Samtidigt vill partiet banta budgeten för public service, främst genom att slå ihop SVT, SR och UR till ett enda bolag. I DN-intervjun ger Jimmie Åkesson uttryck för att allt fler i partiet nu sluter upp bakom partiledningens linje. Själv säger sig Åkesson vara bekväm med den linje partiet nu har.

Med det inte sagt att public service är färdigdiskuterat för SD.

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen, numera miljöpolitisk talesperson för SD, är en av flera som tror att frågan kommer att leva vidare. För två år sedan ville han få partiet att driva en hårdare linje i synen på public service, men att det inte blivit en stridsfråga i år betyder inte att den kan blomma upp igen.

– Varje landsdag, så länge partiet finns, så kommer man nog debattera public service i någon utsträckning. Det är jag övertygad om, säger Martin Kinnunen.

ANNONS

LÄS MER:Jimmie Åkesson: ”S ska ut ur Rosenbad”

LÄS MER:Historiska beslutet – SD får inflytande över Sveriges budget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS