Trots att två socialdemokratiska ministrar fick gå i efterdyningarna av skandalen på Transportstyrelsen ökar partiet i en opinionsundersökning.
Trots att två socialdemokratiska ministrar fick gå i efterdyningarna av skandalen på Transportstyrelsen ökar partiet i en opinionsundersökning.

Novus: S-stöd påverkas inte av IT-skandalen

Stödet för Socialdemokraterna stiger i SVT/Novus senaste opinionsundersökning. Samtidigt når Moderaterna ett nytt bottenrekord.

ANNONS
|

Haveriet på Transportstyrelsen som ledde till att två S-ministrar fick lämna regeringen tycks inte ha skadat Socialdemokraterna som ökar med 2 procentenheter jämfört med den förra mätningen i slutet av maj. I mätningen hamnar de på 29,2 procent.

- Man kan säga att de har överlevt IT-skandalen. Löfven hanterade det genom att visa någon form av beslutsamhet och det är en långsiktig framgång för S att regeringen satt kvar, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Samtidigt minskar stödet för regeringskollegorna i Miljöpartiet (MP) med 0,6 procentenheter vilket innebär att MP hamnar precis utanför riksdagsspärren med sina 3,9 procent.

Rekordlågt för M

För Moderaterna innebär stödet på 15,2 procent nytt bottenrekord i Novus undersökningar.

- Det visar att Moderaterna inte är på väg att bryta det enorma tappet man har haft. Om de går upp med några procent och ändå har kvar de interna spänningarna kan det ändå bli trassligt för Kinberg Batra. Hennes stora uppgift är att få partiet att gå i takt med sig självt, säger Hinnfors.

Moderaternas stöd ligger 8,1 procentenheter under valresultatet från september 2014.

- Det finns en djup ideologisk komplikation inom Moderaterna som handlar om hur man ska förhålla sig till centrala kärnfrågor inom partiet. Ska man vandra tillbaka till det klassiska med polis och försvar eller ska man fortsätta på Reinfeldts liberala linje? Den andra frågan är hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna, säger Hinnfors.

ANNONS

SD tappar mest

Sverigedemokraterna minskar mest, minus 1,3 procentenheter till 18,7 procent, men är fortfarande näst största parti.

Två av allianspartierna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, går något framåt medan Liberalerna och Moderaterna minskar med 0,3 respektive 0,7 procentenheter.

Eftersom förändringarna från den förra opinionsundersökningen från SVT/Novus är förhållandevis små hamnar alla inom felmarginalen. Undersökningen omfattar telefonintervjuer med 2000 personer under tiden 31 juli till 6 augusti.

TT

Fakta: Opinionen enligt SVT/Novus

Parti Opinionsstöd i procent (Förändring i procentenheter sedan föregående mätning)

M 15,2 (-0,7)

L 5,5 (-0,3)

C 12,8 (+0,3)

KD 4,3 (+1,0)

S 29,3 (+2)

V 7,6 (-0,8)

MP 3,9 (-0,6)

SD 18,7 (-1,3)

Fi 1,8 (+0,5)

Källa: Novus

ANNONS