Norska kryssaren nära att välta

ANNONS
|

Räddningsmanskapet arbetade intensivt hela natten med att pumpa ut vatten för att stabilisera det enorma fartyget. Men trots att läckorna i skrovet uppgavs vara tätade blev slagsidan bara värre och värre. Strax efter klockan fem på morgonen lutade Nordlys 19,8 grader. Polis och brandkår hade tidigare sagt att den kritiska vinkeln för när fartyget kunde välta var 20 grader.

För att snabba på arbetet hade räddningsarbetarna borrat hål i sidan på båten för att få in fler slangar och pumpar. Arbetet fördröjdes dock av att man först borrade fel med en meter och fick börja om från början, skriver VG.

ANNONS

Kryssningsfärjan Nordlys har nu rätat upp sig en aning, meddelade polisen vid 12-tiden på fredagen.

Fem pumpar finns "snart" på plats, vilket ökar hoppet om att fartyget ska stabilisera sig, rapporterar NTB.

Nordlys körde den klassiska linjen Hurtigruten när en våldsam brand bröt ut på torsdagsmorgonen. Passagerarna evakuerades i livbåtar och skeppet togs till kajen i Ålesund. Två personer dog i branden, och tolv fördes till sjukhus.

På torsdagskvällen inledde den norska haverikommissionen sin utredning av vad som orsakat branden. Polisen har sagt att de misstänker en explosion i maskinrummet, men det är inte känt vad som skulle ha orsakat den.

Byggår: 1994 i Stralsund, Tyskland

Antale passagerare: 691

Antal kojer: 475

Platser på bildäck: 45

Bruttotonnage: 11204

Längd: 121,8 meter

Bredd: 19,2 meter

Fart: 15 knop

Källa: Hurtigruten

ANNONS