Dags igen. Oavsett om vi vill eller ej. Arkivbild.
Dags igen. Oavsett om vi vill eller ej. Arkivbild.

Normaltiden är här – är du för eller mot?

Dags att ställa tillbaka klockan. Tillhör du dem som jublar över känslan av att ha en extra timmes sovtid? Eller vill du, som en del politiker, faktiskt ha sommartid året om?

ANNONS
|

Ställ fram utemöblerna inför sommaren – och ställ tillbaka dem inför vintern. Likadant med klockan. Den jämförelsen ska hjälpa oss att komma ihåg åt vilket håll klockan ska vridas.

Nu är det dags igen, men det som i folkmun kallas vintertid är egentligen normaltid. Det är helt enkelt den ursprungliga tid vi hade innan sommartiden infördes 1980.

Men protesterna mot "normaltiden" är många. Under förra året lämnades fem riksdagsmotioner in – fler än hittills under hela 2000-talet – för att slopa vintertid och införa sommartid året om. I år har tre motioner på samma ämne lämnats in från olika håll.

ANNONS

Kampen fortsätter. Argumenten? En timmes extra ljus, att människor riskerar komma för tidigt eller för sent till jobbet vid tidsövergång samt minskad elförbrukning.

Svårt att ändra

Men det är inte bara i Sverige som vi ställer om klockan inför vintern. Sedan 2002 har EU en gemensam sommartid som börjar samma dag och samma tidpunkt – sista söndagen i mars till och med sista söndagen i oktober klockan 01 på morgonen UTC. (den internationellt överenskomna standardtiden, en sammanslagen förkortning av Coordinated Universal Time samt Temps Universel Coordonné)

Med tidsomställningen kommer mörkret en timme tidigare på eftermiddagen. De svenska sommartidsivrarna kommer dock få svårt att ändra på det här på egen hand – oavsett hur stort det folkliga stödet är.

Det skulle nämligen krävas att Sverige dels får med sig Europaparlamentet och dels övriga medlemsländer för att sätta normaltiden ur spel, då endast EU-kommissionen har rätt att lägga fram ett förslag till ändring.

Bara en tid för Island

Men det finns de som föredrar vintertid. Island struntar i sommartid. Och 2014 slopade ryssarna den för evigt – de har normaltid året runt.

President Vladimir Putins beslut välkomnades stort, eftersom landet tidigare hade sommartid – och väldigt mörka vintermorgnar – sedan den förre presidenten Dmitrij Medvedejev införde det 2011.

TT

ANNONS