Norge lånar ut Astra Zeneca-doser till Sverige

Norge har pausat all användning av Astra Zenecas vaccin, i väntan på klara besked om biverkningar. Nu vill man att doserna på landets vaccinlager ska komma till användning – och lånar ut 200 000 till Sverige, uppger VG.

ANNONS
|

Beskedet kommer efter att Astra Zenecas vaccin legat orört på norska lager i flera veckor. Det var Norges hälsominister som i dag meddelade att 216 000 doser nu ska lånas ut. Den stora majoriteten av dem, alltså 200 000, går till Sverige. Resten ska skickas till Island.

– Om användningen av AstraZeneca-vaccinet återupptas får vi tillbaka de doser som vi lånar ut så snart vi begär det. Sverige och Island kommer sedan att skicka doserna från sina första leveranser från AstraZeneca, säger hälsominister Bent Høie i det pressmeddelande som skickats ut med anledning av beslutet.

Till skillnad från Norge har både Island och Sverige fortsatt använda Astra Zenecas vaccin, dock enbart till personer över en viss ålder. På Island används det bara vid vaccinering av personer som är 60 år eller äldre. I Sverige har man satt motsvarande gräns vid 65 år.

ANNONS

Användningen av Astra Zenecas vaccin, och vilka grupper i så fall det ska ges till, har debatterats flitigt den senaste tiden. Detta efter larm om att det eventuellt kunde kopplas till fall av blodproppar som drabbat personer efter att de fått vaccinet.

ANNONS