Noel, 4, rockar sockorna för fullt

ANNONS
|

Snart femåriga Noel, som har Downs syndrom, bor med sin familj i Träslövsläge i Halland. Sedan några år tillbaka har Hallands Nyheter besökt honom och hans familj inför Internationella Downs syndromdagen som infaller den 21 mars. Sedan vi träffade honom sist har det minst sagt hänt en hel del.

– Det var veckan innan jul som han började gå. Han har ju gått länge och hållt oss i handen men en dag bara reste han sig och gick av sig själv. Det var under en julmiddag hos mina föräldrar, så alla fick ju ta del av det. Det kändes fantastiskt, vi hade väntat på det väldigt länge, säger mamma Therése Hägg.

ANNONS

LÄS MER:I dag bär Noel udda strumpor

"Det kommer nog bli en skådespelare av den här killen"

Att han nu går själv innebär en hel del spring och mamma, pappa och syskonen får bland annat ta emot en hel del leksaksmat som Noel kommer bärandes med. När HN är på besök visas favoriterna Mora Träsk på tv och Noel står och dansar och sjunger med i sångerna. Han skriker till av glädje och kan rörelserna till i princip varje låt.

– Det kommer nog bli en skådespelare av den här lilla killen, tror Therése.

Under året som har gått har det hänt mer saker än att Noel har börjat gå. Även språket har utvecklats och i dag använder han sig av mängder av ord och tecken.

– Nu kan han komma och hämta oss och visa att han behöver hjälp. Orden och tecknen är kanske inte alltid så tydliga men vi i familjen förstår 99 procent av vad han vill säga, säger Therése.

Noels familj består av mamma Therése, pappa Anders och de fyra storasyskonen Felicia, Josefine, William och Alvina. Noels utveckling är ett ständigt pågående samtalsämne hemma.

– Alla blir jätteglada när Noel gör något nytt. Det blir liksom extra stort för det kommer inte lika naturligt för honom. Om hans syskon är hemma ensamma med honom så filmar de alltid när han gör något nytt och visar för mig sedan.

ANNONS

LÄS MER:Noel har lärt sig hela alfabetet

Rocka sockorna-kalas

Den 21 mars är det Internationella Downs syndromdagen och då kommer Noels hela familj bära olika sockar. Det kommer från kampanjen Rocka Sockorna som handlar om att hylla olikheter och alla människors lika värde. Den 26 mars åker Thérese och Noel till Världskulturmuséet i Göteborg för att vara med på Rocka Sockorna-kalaset. Där blir det bland annat disco, pyssel, teckensång och cirkusskola.

– Vi var där förra året också och det var jättemysigt. Noel tycker det är kul med alla sorters tillställningar och det är väldigt kul att träffa andra i samma situation som en själv, säger Therése.

Vad tänker du om att Internationella Down syndromdagen blivit allt mer uppmärksammad?

– Jättebra. Ju mer man syns, desto mer blir man en del av samhället.

Fakta: Internationella Downs syndromdagen

Internationella Downs syndrom-dagen uppmärksammas varje år den 21 mars.

Initiativet "Rocka Sockorna" den 21 mars kommer ursprungligen från USA med namnet "Rock your socks".

Rocka Sockorna handlar om att man ska ha på sig olika sorters sockar och kampanjen drivs i dag av Svenska Downföreningen.

Buskapet man vill förmedla är: "Människor är som strumpor. Olika." Kampanjen går ut på att hylla olikheter och slå ett slag för människors lika värde och rättigheter.

Den vanligaste formen av Downs syndrom innebär att man har tre exemplar av kromosom nummer 21. Därför uppmärksammas Internationella Downs syndromdagen den 21/3.

I sociala medier taggas kampanjen med #rockasockorna

Källa: Svenska Downföreningen

Noel Glasell

Ålder:Fyller fem år i juni.

Intressen:Innebandy, bollar i alla former, Mora Träsk

Tycker om:Choklad, ostbågar och vit glass.

ANNONS