Paret Jansson är tillbaka i sitt hem i Vagnhärad och Siv Jansson mår efter omständigheterna bra. Men händelsen i Dalarna chockade dem.
Paret Jansson är tillbaka i sitt hem i Vagnhärad och Siv Jansson mår efter omständigheterna bra. Men händelsen i Dalarna chockade dem.

Nödtelefon fungerade inte vid stroke

När Siv Jansson drabbades av en stroke vid en stuga i Dalarna fungerade inte traktens nödhjälpstelefon när maken Åke försökte ringa efter hjälp.

ANNONS
|

Sedan drygt 20 år har Siv och Åke Jansson, båda 75 år, hyrt en stuga vid Våndsjön i norra Dalarna, en naturskön trakt men med oländig blockstensterräng och ett par mil till närmaste bilväg.

En morgon såg Åke och parets dotter Lotta att Siv hade drabbats av en stroke. Ingen mobiltäckning fanns i området så de skyndade till nödhjälptelefonen ett hundratal meter från stugan, men upptäckte att den inte fungerade.

- Vi försökte ringa flera gånger men fick ingen kontakt. När jag tryckte på knappen för anrop hörde jag bara ett pip som man hör när numret inte har någon abonnent, berättar Åke Jansson för TT.

ANNONS

Rodde efter hjälp

De rodde runt en timme på sjön för att försöka hitta mobiltäckning, men förgäves.

- Till slut fanns inget annat göra än att sätta oss alla tre i den lilla båten och ro den åtta kilometer långa vägen ner genom sjösystemet från Våndsjön till en fiskecamp i Hävlingen för att söka hjälp.

På vägen dit fick de till slut mobiltäckning och kunde ringa efter hjälp. En ambulanshelikopter ryckte ut, Siv fördes till sjukhus och mår efter omständigheterna bra.

- Men det är skandal att en nödhjälpstelefonen inte fungerar i ett sådant område, säger Åke Jansson.

"Ingen garanti att fungerar"

Det är polisen som ansvarar för landets nödhjälpstelefoner. I början av augusti utbröt ett strömavbrott i Borlänge vilket gjorde att nödtelefonerna i Dalarna slutade fungera. Normalt sett ska reservkraften gå igång, men systemet är byggt på gammal teknik och modemet som ska sköta förbindelsen mellan nödtelefon och polishus slogs ut, förklarar Jan-Erik Belin, sambandsansvarig vid Polisen i Region Bergslagen.

ANNONS

Generellt har polisen inte ett nog tillförlitligt system som visar att nödtelefonerna fungerar– och ingen rutin för att kontinuerligt kontrollera det, berättar Jan-Erik Belin. Frivilligorganisationen Fjällräddningen åker ibland runt och kollar att hjälptelefoner inte utsatts för skadegörelse, men inte regelbundet utan när det passar dem, menar han.

"Borde få resurser"

- Jag vet inte när telefonerna testades senast. Även om vi byter ut tekniken finns ingen garanti för att landets nödhjälpstelefoner fungerar, säger Jan-Erik Belin till TT.

TT: Borde ni inte se till att de gör det?

- Det kan man tycka. Det som dessa personer råkade ut för var fruktansvärt. Polisen borde få resurser för en periodisk tillsyn av systemet, säger Jan-Erik Belin.

Fakta: Nödhjälpstelefoner i fjällen

Utefter Sveriges fjällkedja finns 115 nödhjälpstelefoner så att man i en nödsituation ska kunna ringa 112 på platser där mobiltäckningen är dålig eller obefintlig.

Dalarna är det sydligaste länet som har nödhjälpstelefon.

Polisen ansvarar för de hjälptelefoner på platser i landets fjällandskap där mobiltelefontäckningen är dålig.

I mitten av oktober ska alla hjälptelefoner i Dalarna bytas ut och ingå i Rakel (Radiokommunikation för effektiv ledning), ett system för säkerhetsorganisationerna och räddningstjänsten i Sverige.

När polisen för sex år sedan övergick till Rakelsystemet, omfattades inte nödhjälpstelefonerna av systemskiftet. Det fanns krav på att ett visst antal människor skulle bo på orten där Rakel infördes.

Källa: Polisregion Bergslagen.

ANNONS