Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Nellie vill sprida kunskap om bipolär sjukdom

19-åriga Nellie Lindgren har tidigare bloggat om allt från sitt modellande, till träning och kärleken till sin pojkvän. Sedan hon fick reda på att hon har bipolär sjukdom har det tagit en allt större plats i texterna. – Det har varit jätteviktigt för mig att berätta om det och att vara öppen, säger Nellie.

Sedan Nellie Lindgren, 19, gick i femman har hon känt att något inte har stått rätt till. Hon blev nedstämd i perioder då hon inte orkade göra någonting. Andra perioder var hon så uppspelt att hon inte ens behövde sova. Oktober 2015 fick hon diagnosen bipolär sjukdom, vilket Sydsvenskan har skrivit om. 

– Jag trodde det skulle kännas som en dom att få en diagnos. Men med facit i hand så har det bara blivit bättre för mig sedan dess. Nu vet jag hur jag ska hantera mina upp- och nedgångar, berättar Nellie och fortsätter beskriva hur det är att ha sjukdomen:

– Det håller i sig i två veckor åt gången vanligtvis. När jag har en uppåtperiod vill jag hitta på väldigt mycket och tror att jag klarar allting i världen. Till slut kraschar man, vilket jag gjorde innan jag fick diagnosen. 

Många blev förvånade

Nellie driver en välkänd blogg och har många följare på sitt Instagramkonto. Där skriver hon mestadels om sin vardag med jobb som lärarvikarie och modell, samt träning och samboliv. När Nellie gick ut med sin bipolära sjukdom blev människor förvånade. 

– Jag fick höra kommentarer som "gud, det kunde jag aldrig tro" och "du verkar ju alltid så glad". Men alla reaktioner och respons har varit till det positiva. Det verkar som att de flesta tycker det är bra att jag pratar om min diagnos och psykisk ohälsa, berättar Nellie.

När Nellie har mått som värst har hon haft självmordstankar. 

– Jag har aldrig skadat mig själv fysiskt. Men jag har haft destruktiva beteenden, bland annat så festade jag väldigt mycket när jag mådde som sämst och tänkte ofta att det var bättre om jag bara försvann. Att jag inte dög till något. Men jag satte aldrig självmordstankarna jag fick i handling vilket jag är glad över, säger hon. 

Viktigt att folk får kunskap

Att Nellie väljer att berätta öppet kring sin diagnos har för henne varit ett självklart sedan dag ett. 

– Jag har mått bra av att prata om det. Jag tycker det är så himla viktigt att folk får bättre kunskap när det kommer till psykisk ohälsa. Många vet inte ens vad bipolär sjukdom är trots att den är så vanlig. Det är ju okunskap som gör att folk inte kan känna förståelse för någon som mår dåligt, säger hon. 

Nellie äter inte medicin för sin sjukdom, utan försöker klara sig med andra verktyg för att hantera den. 

–Jag blev erbjuden medicin av min psykolog men jag valde att avstå från den. För mig har det fungerat bra med att försöka ha rutiner och träningen har hjälpt mig mycket. Sedan har jag en otroligt stöttande familj, vänner och en fantastisk sambo som gjort allting lättare. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.