Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kung Willem-Alexander och drottning Máxima åker kortege till kungliga slottet för högtidlig välkomstceremoni.
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kung Willem-Alexander och drottning Máxima åker kortege till kungliga slottet för högtidlig välkomstceremoni. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nederländska kungaparet på statsbesök

Kung Willem-Alexander och drottning Máxima av Nederländerna inledde på tisdagen ett tre dagar långt statsbesök i Sverige. På programmet står såväl återlämnandet av en skeppsklocka som rundabordssamtal.

ANNONS
|

Det nederländska kungaparet möttes av kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Arlanda medan kung Carl Gustaf och drottning Silvia väntade på gästerna vid hovstallet i centrala Stockholm. Tillsammans åkte de två kungaparen i kortege genom ett soligt Stockholm till kungliga slottet för lunch.

Men dessförinnan ägde den traditionella välkomstceremonin rum på borggården med militär pompa och ståt och tillfälle för riksdagens talmän och regeringen att hälsa gästerna välkomna.

På tisdagseftermiddagen står besök på Vasamuseet på programmet, ett besök som avslutas med att man från nederländsk sida återlämnar en skeppsklocka från örlogsfartyget Sophia Albertina, som förliste utanför ned nederländska kusten 1781.

ANNONS

På onsdagen väntar bland annat rundabordssamtal om näringslivsfrågor, besök i Värtahamnen och Karolinska institutet.

Statsbesökets tredje och sista dag äger rum i Göteborg, med besök på Lindholmen Science Park och Volvo AB.

Drottning Silvia, kung Carl Gustaf, kung Willem-Alexander, drottning Máxima, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Daniel i stora gästvåningen på kungliga slottet. Kung Willem-Alexander är gudfar till prinsessan Estelle.
Drottning Silvia, kung Carl Gustaf, kung Willem-Alexander, drottning Máxima, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Daniel i stora gästvåningen på kungliga slottet. Kung Willem-Alexander är gudfar till prinsessan Estelle. Bild: Henrik Montgomery/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS