Näthatet drabbar kvinnor hårdast

Hatet och hoten som fyller kommentarsfälten på nätet är ett demokratiproblem, slår en ny rapport fast. Kvinnor utsätts särskilt hårt.

ANNONS
|

Män och kvinnor utsätts för ungefär lika mycket näthat – men typen av hat skiljer sig. Hatet mot kvinnor har ofta inslag av sexism, sexuellt våld och trakasserier. För män handlar det i stället om hot om våld eller om påhopp som gäller deras yrke, enligt en rapport från Nordisk information för kunskap om kön (NIKK).

"Internet är på riktigt"

Genom vassa inlägg på instagramkontot Assholesonline har Linnéa Claeson de senaste åren synliggjort hatet och hoten, som framför allt kvinnor får ta emot på nätet. På kontot har hon lagt ut exempel på trakasserande inlägg som hon fått ta emot.

ANNONS

- Jag tror att det bidragit till att det inte är lika lätt eller roligt att vara näthatare. Jag försöker inspirera till att man ska stå upp för sig själv och andra på internet och jag vill visa att internet är på riktigt, säger hon.

Linnéa Claeson tror att många är rädda för att skriva sin verkliga åsikt på nätet eftersom att det riskerar att leda till hot eller hat.

- Om inte internet är ett forum där vi vågar göra det kan det bli jätteproblematiskt, säger hon.

Förändra lagstiftningen

Det är svårt att komma åt näthatarna, som ofta gömmer sig bakom anonyma eller fejkade profiler, lagstiftningen har inte hängt med, enligt rapporten från NIKK. I dagsläget finns till exempel inget särskilt skydd för människor som utsätts på grund av sitt kön.

- Med tanke på att kvinnor som utsätts i den offentliga debatten är särskilt utsatta för sexistiska kränkningar och hot om sexuellt våld, på ett sätt som påverkar möjligheten att röra sig i det digitala offentliga rummet, väcker detta frågor om hatbrottsbestämmelsen, säger Moa Bladini, rapportförfattare och lektor i straffrätt vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Men att avgöra vad som är brottsligt är bara en del av problemet.

- Det andra är att avgöra vem som skickat bilden eller skrivit det kränkande uttalandet. Där tänker jag att vi också behöver lägga ett större ansvar på aktörerna som tillhandahåller de olika plattformarna för kommunikation för att stärka det rättsliga skyddet, säger Moa Bladini.

TT

Fakta: Näthat och näthot

Flera studier visar att näthat drabbar kvinnor och män i ungefär lika stor utsträckning.

Män utsätts för mer traditionella former av brott, till exempel hot och påhopp som gäller deras yrke och kompetens. Medan kvinnor oftare utsätts för sexuella och sexistiska kränkningar.

Enligt flera studier är det män som står bakom en majoritet av hoten. Andra studier breddar bilden och visar att allt från familjefäder, och välutbildade kvinnor till universitetsstudenter och personer med lägre utbildning sprider hot och hat på nätet.

Källa: Nordisk information för kunskap om kön (NIKK)

ANNONS