Nätfiske i Bottenhavet ska begränsas, om Havs- och vattenmyndigheten får som den vill. Arkivbild.
Nätfiske i Bottenhavet ska begränsas, om Havs- och vattenmyndigheten får som den vill. Arkivbild.

Nätfiske i Bottenhavet kan begränsas

Ett förbud att lägga nät på grundare vatten än tre meter mellan september och juni kan bli verklighet för fritidsfiskare i Bottenhavet, skriver Piteå-Tidningen.

ANNONS
|

Ett liknande förbud infördes av Havs- och vattenmyndigheten 2006 i Norrbotten och Västerbotten för att skydda havsöringen från utrotning. Det förbudet har gett stor effekt och bestånden har ökat kraftigt.

- För 15 år sedan vandrade 20 till 30 havsöringar upp i Sikfors varje år. 2017 var vi uppe i 1600, säger Dan Blomkvist, fiskekonsulent på länsstyrelsen i Norrbotten, till tidningen.

ANNONS

Förslaget att utöka regleringarna ska nu gå ut på remiss. Beslut väntas i juni.

- Det är ett paket med förvaltningsåtgärder som vi tänker föreslå för området Västernorrland ned till norra Uppsala. Vår ambition är att få igenom det, men det är vår generaldirektör som tar det slutgiltiga beslutet, säger Martin Karlsson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Förutom begränsningarna för nätfiske föreslås bland annat fångstbegränsningar på en öring per fiskare och dag samt tre gäddor och gösar per dag.

Förbudet gäller även yrkesfiskare, men att de generellt beviljas dispens från länsstyrelsen. Dan Blomkvist säger till Piteå-Tidningen att det främst är fritidsfiskarnas utbredda nätande som var det största problemet för havsöringen, som simmar längs land på sin väg till och från lekområden.

TT

ANNONS